Naslovna > Vijesti > Odluka pada u Pretoriji

Red Bull X-Fighters

Odluka pada u Pretoriji

Jubilarno 50. Takmičenje Red Bull X Fighters serije održat će se krajem augusta u Pretoriji, u Južnoj Africi. To će biti i posljednje ovosezonsko takmičenje, na kojem ćemo konačno dobiti ime novog šampiona.

Nakon Meksiko Citija, Osake, Madrida i Minhena najbolji FMX vozači današnjice odmjerit će snage i na tlu Južne Afrike. Takmičenje će se održati ispred građevine Union Buildings, znamenitog mjesta na kojem je inaugurisan slavni Nelson Mendela još 1994. Godine.

 

Levi Sherwod je trenutno prvoplasirani u ukupnom poretku sa  265 bodova, a odmah iza njega, sa pet bodova manje, je sjajni Josh Shehan. On je u Madridu i Meksiko Citiju bio drugi, da bi na prošlom takmičnenju u Minhenu došao i do najviše stepenice na postolju. Njegova forma i umijeće stavit će veliki pritisak na Sherwoda, koji je ove godine takmičenje počeo sa dvije uzastopne pobjede, a nakon toga na posljednja dva takmičenja došao je do dva trea mjesta. DA je Šervud kojim slučajem u Minhenu ili Madridu ostvario pobjedu, predstojeće takmičenje u Pretoriji ne bi bilo ovako neizvjestno. Ako Šervud u Pretoriji bude bolji od Shijana, stat će uz rame sa Nate Adamsom i njih dvojica će postati jedina dva takmičara koja su osvojila prvenstvo dva puta.

 


Da će takmičenje u Pretoriji biti spektakularno i uzbudljivo potvrđuje i nesvakidašnja staza za čiju je izgradnju bilo potrebno 600 kamiona nasipa.  Ona će takmičarima ponuditi pet rampi, tri mogućnosti skoka sa brda na brdo , dvije cijevi i više od 15 mogućih opcija za skok. I u Pretoriji će takmičari letjeti 15 metara u zrak i 30 u dužinu. A sa ovim takmičenjem zaokružit će se ovogodišnja priča od pet stanica, na četiri kontinenta. Nakon prvog takmičanja održanog 2001. Godine u Valensiji, Red bull X Fightersi su se održali na 21 različitoj lokaciji u 16 zemalja na 6 kontinenata, a ovo takmičenje bit će jubilarno, pedeseto.

Datum objave: 19/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook