Naslovna > Vijesti > Ogledalo bez „mrtvog ugla“

Zanimljivo

Ogledalo bez „mrtvog ugla“

Profesor američkog Drexel Univerziteta, Andrew R. Hicks napravio je ogledalo koje vozačima pokazuje veću sliku od onog koje se trenutno upotrebljava, a na istom nema „mrtvog ugla“

Koliko li se samo saobraćajnih nezgoda desi što neoprezni vozači ne gledaju u retrovizore ? No, neki gledaju ali dovoljno ne vide, pa skrive nesreću. Tome bi uskoro mogao doći kraj, ukoliko se u autoindustriji počne primjenjivati „izum“ profesora Andrew R. Hicks-a, koji je uspio načininiti ogledalo za retrovizor u kojem nema „mrtvog ugla“.

 

Hicksovo ogledalo nudi 45 stepeni vidnog polja, što je mnogo više od 15-tak stepeni koliko nude trenutna ogledala u upotrebi. Inspiracija za neobično ogledalo profesoru je došla od disko kugle i stotine malih ogledalaca. No, teško da će ovo ogledalo biti dopušteno za upotrebu, jer je previše zakrivljeno i iako pokazuje mnogo toga, ne prikazuje stvarnu udaljenost stvari od automobila. Zbog toga je teško očekivati širu primjenu ovog ogledala, koje se bez ikakvih zakonskih prepreka može montirati kao dodatno ili ono na suvozačevoj strani. No, vjerujemo da se izum profesora Hicksa neće svidjeti ni automobilskim gigantima, koji skupo naplaćuju neki od sistema koji detektuju predmete u mrtvom uglu i to signaliziraju u retrovizorima (BLIS). 

Datum objave: 11/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook