Naslovna > Vijesti > Opel u Europi zatvara dvije fabrike ?

Kriza

Opel u Europi zatvara dvije fabrike ?

Kako stvari stoje Opel će u Europi zatvoriti dvije fabrike, jednu u Velikoj Britaniji, te jednu u Njemačkoj, kako bi kompanija počela poslovati profitabilno

Naredne srijede menadžeri Opela će pred Upravom General Motorsa iznijeti strateške planove za naredni period u kojima bi se mogla naći odlulka o zatvaranju dvije fabrike. Samo na taj način Opel može izbjeći problem prevelike proizvodnje i nagomilavanja automobila na lagerima. Kako tvrde njemačke novine Handelsblatt, ova odluka odnosit će se na fabriku u Bochumu (Njemačka) i fabriku u Ellesmere Port (Velika Britanija).

 

GM će vjerovatno uskoro početi privoditi planove o zatvaranju fabrika kraju, a sve zvanično objaviti za nekoliko sedmica.  Jedan član Uprave, koji je želio ostati neimenovan je rekao da Opel godišnje u Europi treba proizvesti oko 500.000 jedinica, a da bi se takav plan ispunio, dvije fabrike su jednostavno višak. Isti izvor tvrdi da je Europa za autoindustriju trenutno izuzetno nepovoljna, te kako bi se smanjili gubici, nešto se moralo preduzeti.“ Kako vrijeme prolazi gubici su veći i značajniji, stoga će se neke stvari rješiti što prije.“ –tvrdi izvor.  Od 1999. godine GM je u Europi izgubio 14 milijardi dolara, pa je zatvaranje postrojenja jedan od načina da se Opelu vrati profitabilnost.  Od 2007. godine do danas prodaja novih vozila u Europi pala je za 14%, a u tom periodu samo su Fiat i GM zatvorili neka svoja postrojenja. 

Datum objave: 23/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook