Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Otvoren prvi Centar za cirkularnu ekonomiju u Torinu

Stelllantis

Otvoren prvi Centar za cirkularnu ekonomiju u Torinu

SUSTAINera Circular Economy Hub (Centar za cirkularnu ekonomiju) se nalazi u kompleksu Mirafiori kompanije Stellantis i kreće sa radom na ponovnoj proizvodnji motora, mjenjača i baterija visokog napona za električna vozila, rekonstrukciji i rastavljanju vozila, sa dodatnim aktivnostima koje će biti priključene...

Danas je Stellantis N.V. zvanično otvorio svoj SUSTAINER Circular Economy Hub (Centar za cirkularnu ekonomiju) u kompleksu Mirafiori u Torinu, Italija, povodom proslave. Kompanija ima detaljan plan za postizanje ciljeva u oblasti cirkularne ekonomije, koristeći pristup perspektive od 360 stepeni zasnovan na strategiji "4R": ponovna proizvodnja, popravka, ponovna upotreba i reciklaža (Reman, Repair, Reuse, Recycle). Primarni ciljevi ovog naprednog Centra za cirkularnu ekonomiju su produžavanje životnog vijeka dijelova i vozila, s namjerom da traju što je moguće duže. Kada to više nije moguće, materijal se prikuplja za reciklažu iz aktivnosti remonta i rastavljanja vozila na kraju životnog ciklusa. Zatim se ti materijali vraćaju u proizvodni ciklus radi izgradnje novih vozila i dijelova. Centar će početi s četiri aktivnosti primjenjujući "4R" strategiju, sa namjerom da se obim dalje proširi.

 

 

 


Ponovna proizvodnja: Stellantis N.V. sprovodi postupak ponovne proizvodnje nad korišćenim, istrošenim ili neispravnim dijelovima, poput motora, mjenjača i baterija za električna vozila. Ovi dijelovi se rastavljaju, čiste i obnavljaju kako bi se ponovo koristili u proizvodnji, zadržavajući originalne OEM specifikacije i visok kvalitet. Cilj je pružiti održivu i pristupačnu alternativu pod nazivom SUSTAINER unutar Stellantis asortimana rezervnih dijelova. Do 2025. godine, postrojenje planira upravljati sa preko 50.000 ponovno proizvedenih dijelova, a taj broj će se povećati na 150.000 do 2030. godine. Centar za sortiranje (ponovna proizvodnja, reciklaža): Planira se da će oko 2,5 miliona istrošenih dijelova, poznatih kao osnove, snabdeti aktivnosti ponovne proizvodnje i recikliranja postrojenja do 2025. godine. Očekuje se da će ovaj broj porasti na 8 miliona do 2030. godine. Rekonstrukcija vozila (popravka, ponovna proizvodnja, ponovna upotreba): Vozila će se estetski i mehanički popravljati korišćenjem novih, ponovno proizvedenih ili korišćenih dijelova. Nakon toga, vozila će se ponovo plasirati na tržište putem programa SPOTiCAR, koji je sertifikovan od strane proizvođača Stellantis i Stellantis &You, prodajne i servisne mreže.

 


Rastavljanje vozila (reciklaža, ponovna proizvodnja, ponovna upotreba): Na kraju svog životnog ciklusa, vozila postaju dragocjen izvor dijelova koji će biti podvrgnuti procesima ponovne proizvodnje, ponovne upotrebe ili reciklaže. Posebno, korišćeni OEM dijelovi koji su pod nadzorom Centra za cirkularnu ekonomiju biće integrisani sa zalihama koje pruža naš partner B-Parts, čime će se osigurati ponuda za ponovnu upotrebu pod oznakom SUSTAINER Reuse. Centar za cirkularnu ekonomiju (CE Hub) visokih performansi će generisati efikasnosti i sinergije među aktivnostima putem vertikalne integracije materijala i procesa. Stellantis aktivno gradi svoje kapacitete, timove i objekte kako bi transformisao svoj model potrošnje, stvarajući pametan i integrisan ekosistem s ciljem smanjenja ekološkog uticaja. Ovo je dio ambiciozne strategije za postizanje nultih emisija ugljenika do 2038. godine i agresivnog pristupa dekarbonizaciji kompanije.

 


Poslovna jedinica za cirkularnu ekonomiju u okviru Stellantis-a predstavlja jednu od sedam novih poslovnih jedinica, kako je najavljeno u strateškom planu "Dare Forward 2030". Njen glavni cilj je generisanje prihoda od preko 2 milijarde evra do 2030. godine. Ova poslovna jedinica predstavlja ključni stub u ostvarivanju ambicija kompanije u oblasti održivosti i cirkularne ekonomije, odražavajući predanost Stellantis-a ka promjeni poslovnog modela i postizanju ekonomske uspješnosti kroz inovativne prakse i održive poslovne strategije.

Datum objave: 30/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook