Naslovna > Auto moto sport > Paddon osvojio Veliku nagradu Argentine

WRC

Paddon osvojio Veliku nagradu Argentine

Nakon mjesec i po dana odmora u Svjetskom rally šampionatu, najbolji vozači ovog moto sporta, nastavili su takmičenje četvrtom ovosezonskom trkom za veliku nagradu Argentine. I u ovoj trci nije nedostajalo uzbuđenja ...

O ovome su svjedočile i stalne promjene u borbi za postolje, koje su u konačnici za rezultat imale prvu pobjedu u karijeri Novozelanđanina Haydena Paddona. Ovogodišnji argentinski rally sastojao se od ukupno 18 etapa, i nakon prva dva dana imali smo uobičajenu sliku gdje su od ukupno devet etapa, šest dobili vozači Volkswagena. Latvala je bio dominantan sa 4 i Ogier 2, a tri vozači Hjundaia, Paddon, Sordo i Neuville.  Jedan od najboljih vozača svijeta, Finac Jari Mati Latvala sve do 14. etape, bio je siguran na čelnoj poziciji na teškom makadamskom ralliyu. Imao je solidnu prednost od 14 sekundi u odnosu na Paddona i čak 32 sekunde nad timskim rivalom i sjajnim Francuzem Sebastianom Ogierom.

 

Međutim, 14. brzinac za Latvalu je bio koban, jer se negdje u drugom dijelu staze njegovo vozilo našlo pored puta u prilično havarisanom stanju, što ga je isključilo iz borbe za osvajanje argentinskog ralliya. Poslednjeg nedeljnog dana bilo je i te kako uzbudljivo, uoči završnog 18. brzinskog ispita Sebastian Ogier je smanjio prednost Paddona sa 20 na samo dvije sekunde. Činilo se da će odlični Ogier još jednom pokazati sve svoje umijeće i upisati novu pobjedu, ali Paddon je u samom finišu pokazao karakter i psihološku stabilnost koja mu je donijela prvu WRC pobjedu u karijeri. Iza ove dvojice našli su se Mikkelsen na trećem, Sordo na četvrtom i Ostberg na petom mjestu. WRC šampionat seli se na evropski kontinent a sljedeća trka zakazana je za 22. maj u Portugalu.

Datum objave: 02/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook