Naslovna > Auto moto sport > Pedrosi pobjeda na domaćem terenu

Moto GP – Velika nagrada Španije

Pedrosi pobjeda na domaćem terenu

Vozač Honde, Dani Pedrosa, pobijedio je u trećoj trci Moto GP šampionata za Veliku nagradu Španije, koja se vozila na stazi „Jerez“...

Da će ovogodišnja sezona Moto GP-a biti izuzetno zanimljiva, mogli smo da opazimo prateći dvije prethodne trke. Međutim, ni treća trka, koja se vozila na stazi „Jerez“ za Veliku nagradu Španije, nije ostavila ravnodušnim sve zaljubljenike u ovaj kraljevski sport, brzinu i dvotočkaše.

 

Dani  Pedrosa došao je do prve pobjede u ovoj sezoni, odnosno 23. u svojoj karijeri,  i to na domaćem terenu. Na start je pristigao sa rezultatom do 45 minuta, 17 sekundi i 632 stotinke. On je veoma lako stigao do svoje prve pobjede u ovoj sezoni, tako što je već u šestom krugu prestigao aktuelnog svjetskog prvaka, Jorge Lorenza  iz Yamahe. Podsjetimo se, Pedrosa je u trci startovao sa prvog mjesta, koje mu je na neki način i dalo nadu da očekuje pobjedu.

 

Pedrosa je tako Lorenzu oduzeo rođendanski poklon, koji je ovaj svakako željno iščekivao.  Na drugom mjestu našao se takođe vozač Honde, Marc Marquez, koji je u posljednoj krivini zaobišao Lorenza i na cilj stigao ispred njega sa samo 2,5 sekundi zaostatka. Ovaj njegov nevjerovatni potez svakako će se dugo prepričavati. 

 

Sedmorostruki svjetski prvak, Valentino Rossi, vozač Yamahe, zauzeo je četvrto mjesto, sa devet sekundi zaostatka za prvoplasiranim Pedrosom.

 

U ukupnom poretku, Marquez je zauzeo prvo mjesto sa 61 bodom, na drugom mjestu nalazi se Dani Pedrosa sa tri boda manje, a treće mjesto u ukupnom poretku zauzeo je Lorenzo sa 57 bodova.

 

Naredna trka vozi se u Francuskoj, na stazi „Le Mans“. 

Datum objave: 08/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook