Naslovna > Automobili > Peugeot > 208 > Peugeot predstavlja 208 GTi koncept
FOTO GALERIJA (8)

Geneva Motor Show

Peugeot predstavlja 208 GTi koncept

Svoju dugogodišnju tradiciju i prisustvo u segmentu malih kompaktnih automobila Peugeot će još više učvrstiti predstavljanjem koncepta 208 Gti na predstojećem Salonu u Ženevi

Automobili kao sa sufiksima RS, GT, GTI, S, M i sl. uvijek privuku mnogo pozornosti. Takav je i Peugeot 208 GTi koji će se kao konceptna  izvedba pojaviti narednog mjeseca u Ženevi. Neki izvori tvrde da je produkcijska verzija ovog automobila već sada spremna, ali da će se na tu premijeru čekati do Salona  u Parizu, što znači da ovaj automobil na tržištu možemo očekivati naredne godine.

 

208 Gti je zasnovan na regularnom, trovratnom modelu, a u odnosu na njega razlikuje se po novom aero kitu. Tu su prije svega, elegantne alu felge (petokrake), krovni spojler, stražnji kromirani difuzor ispod kojeg su dvije izduvne cijevi.  Na prednjem dijelu se ističe metalni okvir grila, na kojem je moguće zalijepiti zastavicu zemlje u kojoj se kupuje automobil. U unutrašnjosti se izdvaja novi, kožom presvučen upravljač, sportska sjedišta koja su također u koži, aluminijske pedale, a zanimljivo je da je centralni greben sa instrument tablom presvučen alcantrom.  Kako bi parirao žestokoj konkurenciji, Peuget 208 GTi će pogoniti agregat posuđen iz RCZ-a. Riječ je o 1,6-litarskom četverocilndričnom agregatu sa turbopunjačem. Izlazna snaga je 200 KS pri 5000 o/min, a maksimalni obrtni momenat je 254 Nm. Agregat je uparen sa standardnom šestostepenom transmisijom kojom se snaga prenosi isključivo na prednju osovinu.  U odnosu na standardnu trovratnu verziju ovog modela, GTi se razlikuje i po promjenjenom ovjesu te novim kočnicama (302 mm naprijed i 249 mm nazad). 

Datum objave: 18/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook