Naslovna > Vijesti > Planovi za fabriku u Češkoj

Toyota

Planovi za fabriku u Češkoj

Japanci su prvo isplatiti PSA grupaciju, a sada na red dolazi i upravljanje pogonom u Kolinu u Češkoj…

Toyota i PSA grupa su ranije bili udruženi u savez, po pitanju automobila A segmenta - trojac Aygo, C1 i 108 proizvodili su se na istim trakama u Kolinu. Sada nakon 15-ak godina partnerstva, Japanci i Francuzi riješili su da se raziđu i da nastave u različitim smjerovima. Toyota je odlučila da otkupi udio PSA u fabrici i da nastavi samostalno da upravlja ovim pogonom.

 

Na godišnjem nivou, Kolin ima kapacitet proizvodnje od 300.000 automobila. Aygo samostalno ne bi mogao iskoristiti do kraja sve mogućnosti i potrošiti kapacitete koje ima na raspolaganju, ali u Toyoti planiraju da iskoriste potencijale do maksimuma. Rukovodioci Toyote u Evropi nisu željeli za medije otkriti koji će još model biti sklapan na ovoj lokaciji.

 

Aygo za Japance ima poseban značaj, jer ga smatraju uvodnim modelom za čitavu marku u Evropi.
Moglo bi se pretpostaviti da bi ovde mogao da se proizvodi model koji bi dijelio platformu sa Aygoom, međutim, Toyota ostaje misteriozna, ali budući da 2021. godine u potpunosti preuzimaju upravljanje češkom fabrikom, sigurno ćemo naredne godine saznati šta Japanci imaju u planu.
 

Datum objave: 25/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook