Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Pneumatici budućnosti uskoro na ulicama

Michelin Uptis

Pneumatici budućnosti uskoro na ulicama

Michelin planira komercijalno uvesti jedinstveni sistem pneumatika otporan na bušenje pod nazivom Uptis u sljedećih nekoliko godina, a to bi se moglo dogoditi prilikom lansiranja sljedeće generacije Chevrolet Bolt...

Ova potvrda stigla je od Alexisa Garcina, predsjednika Michelin North America. U intervjuu za CNN Business, citiran je Garcin koji je rekao da Michelin "želi da donese sledeću generaciju Chevrolet Bolta sa gumama bez vazduha". Rekao je i da se to može dogoditi u narednih tri do pet godina. Nova generacija modela Chevrolet Bolt mogla bi biti predstavljena već 2025. godine, ali Chevrolet tek treba da potvrdi taj vremenski okvir. Važno je napomenuti da je ovaj model već vožen na  gumama bez, s obzirom na to da je Michelin već koristio Bolt kao prilikom testiranja pneumatika 2019. godine.

 

 

 

 

 


Chevy Bolt nije jedini automobil koji je nosio Michelin Uptis gume. Protekle 2021. godine, Mini Cooper vozio se javnim putevima sa Uptis pneumaticima. Michelin Uptis bezzračne gume prvi put su službeno predstavljene 2019. godine, ali njihov razvoj seže unatrag jednu deceniju. Kako je ranije objasnila direktorica za tehničke i naučne komunikacije Michelinove grupe Cyrille Roget, Uptis se sastoji od kaiša i krakova, pri čemu su potonji napravljeni od nekoliko tankih i jakih staklenih vlakana kako bi izdržali težinu vozila. Kako bi zaštitio svoj izum, Michelin je navodno prijavio 50 patenata za njegov razvoj. Primarna prednost Uptis airless gume je da je otporna na bušenje. Probušenosti i drugi faktori koji uzrokuju brz gubitak pritiska ili nepravilno habanje čine ukupno 200 miliona guma koje ne ispunjavaju svoje predviđene svrhe. Uvođenje bezzračnih guma moglo bi spriječiti gubitak u smislu troškova, materijala i energije koja se koristi za izradu guma.

Datum objave: 21/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook