Naslovna > Vijesti > Povećanje energetske efikasnosti globalni prioritet

ASA/Prevent grupacija

Povećanje energetske efikasnosti globalni prioritet

Energetska efikasnost ima za cilj smanjenje potrošnje svih neobnovljivih izvora energije, promovira korištenje obnovljivih izvora energije, doprinosi održivom razvoju kao i zaštiti prirodne okoline kroz smanjenje emisija štetnih gasova (CO2) i smanjenje globalnog zagrijavanja. Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost fokus su ovogodišnje Međunarodne ljetne škole u okviru Dana karbonske redukcije u Jugoistočnoj Evropi.

Organizatori desetodnevne ljetne škole koja počinje u utorak u Fojnici su Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fakultet za menadžment resursa Mostar. Poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija je i ove godine partner i sponzor škole, te će biti domaćin sesije u vezi energetski efikasnih vozila.

Stručnjaci ASA grupacije će predstaviti BlueMotion tehnologiju koja ima krajnji cilj smanjenje potrošnje goriva, te hibridnu tehnologiju gdje se kombinuje klasični motor sa elektromotorom sa ciljem veće energetske efikasnosti, kao i  najmoderniju Blue-e-motion tehnologiju. 

Stručnjaci Preventa su ranije u okviru ljetne škole govorili o prednostima termičkog tretmana otpada uz iskorišćenje energije. Ova kompanija kontinuirano ulaže značajna sredstva po pitanju energetske efikasnosti i zaštite okoliša. 

Međunarodna konferencija Rio+20 je ove godine stavila u prvi plan potrebu uspostavljanja pravednijeg poretka u održivom korištenju resursa. Naglasak je stavljen na partnerstvo državnih i privatnih kompanija u projektima od općeg interesa.

Poslovni sistem koji okuplja firme članice ASA i Prevent grupacija podržava incijative i učestvuje u projektima od općeg interesa. Neke od svojih društveno-odgovornih projekata ova grupacija je predstavila na konferenciji u Riju, a uskoro će se naći i u brošuri dobrih korporativnih praksi bh. kompanija.

Poslovni sistem okuplja firme ASA-e koje se bave prodajom novih automobila, bankarskim i finansijskim uslugama, poslovnim savjetovanjem, osiguranjem, leasingom kao i marketingom, te firme Preventa koje se bave proizvodnjom komponenti za automobilsku industriju, izradom zaštitnih rukavica i druge zaštitne opreme, kao i proizvodnjom gumenih čamaca. Vodeći je bh. izvoznik i drugi po prihodu.
 

Datum objave: 18/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook