Naslovna > Vijesti > Predstavljen Ducati Monster 821

Motocikli

Predstavljen Ducati Monster 821

Ducati je predstavio Monster 821, novi model u segmentu naked motocikala srednje zapremine. Ovaj motocikl će u svojoj trećoj generaciji otvoriti novo poglavlje u slavnoj moto priči iz Bolonje.

Koliko je Ducati posvećen i odan gradu iz kojeg dolazi najbolje svjedoči podatak da su prve fotografije ovog motocikla napravili upravo u tipičnom bolonjskom ambijentu. Prije 20 godina na tržištu je predstavljen orginalni Monster, a od tada do danas proizvedeno ih je gotovo 300.000. Novi Monster 821 zadržava stilske linije originalnog modela, a opremljen je premium komponentama i suvremenom Ducati tehnologijom.


Pokreće ga uspješan 821 Testastretta 11° agregat, a ukupna masa motocikla ne prelazi 179,5 kg. Taj dvocilindraš kakav možemo naći i u Ducati Hypermotardu ovom nakedu donosi 112KS i 89 Nm obrtnog momenta. Poznavaoci motocikala sada se mogu upitati otkuda 112 KS, kada je u prethodniku taj agregat razvijao 110. Odgovor se krije u poboljšanim performansama izduvnog sistema, koji je Monsteru donio dodatne 2 KS. Treba napomenuti i da je tekućinom hlađeni agregat sada tiši i uglađeniji u odnosu na model 1200 u koji se također ugrađuje. Razlog su neke nove i redizajnirane komponente u njemu.

 

Monster 821 je super udoban, sa inovativnom regulacijom visine sjedišta i  kontrolom trakcije podesivom u 8 nivoa. Podesiv je i ABS te Ride by Wire sistem koji donosi tri moda vožnje ovog motocikla.  Urban mode vožnje reducira snagu na 75 „konja“, što je sasvim dovoljno za gradske okruženje. No, zbog svoje konstrukcije Monster 821 svoje pravo lice pokazuje u Touring modu, koji je namjenjen za krstarenja magistralnim putevima. Za one željne adrenalinskog uzbuđenja tu je Sport mod, koji iz Monstera 821 izvlači najbolje i najekstremnije. Osim nabrojanog Monster 821 se može pohvaliti i kočnicama visokih performansi, izvrsnim ovjesom i dizajn koji ništa ne prepušta slučaju. Ove stavke uz nevjerovatno ergonomiju od 821-ice napravile su najbolji Monster ikada. 

Datum objave: 12/09/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook