Naslovna > Automobili > Opel > Grandland > Predstavljena nova generacija a sa njom i električna verzija

Opel Grandland

Predstavljena nova generacija a sa njom i električna verzija

Nova generacija Opel Grandlanda predstavlja značajan iskorak za kompaniju koja želi učiniti elektromobilnost još privlačnijom. Ovaj model je prvi u Opelovoj ponudi koji koristi Stellantis STLA Medium platformu, dizajniranu posebno za električna vozila na bateriju (BEV)...

Opel je predstavio novi Grandland, model koji je elegantan, dinamičan, prostran i svestran, a dolazi i sa potpuno električnim pogonom. Novi Grandland sadrži brojne dizajnerske elemente koji su prvi put prikazani na Opelovom konceptnom vozilu Experimental, a to uključuje 3D Vizor s osvjetljenim logom "munje" koji je jasno postavljen u centru, kao i trajno osvjetljen naziv "Opel" na zadnjem dijelu vozila. Jedna od ključnih karakteristika su Intelli-Lux Pixel HD svjetla sa preko 50.000 pojedinačnih elemenata. Model se temelji na najmodernijoj STLA Medium platformi i ima redizajnirani pljosnati baterijski paket kapaciteta 98 kWh, što omogućava da Grandland Electric pređe do 700 kilometara bez lokalnih emisija (prema WLTP-u1). Nova generacija Grandlanda predstavlja veliki korak za Opel u cilju popularizacije elektromobilnosti. To je prvi Opelov model koji koristi Stellantis STLA Medium platformu, koja je razvijena posebno za električna vozila na baterije (BEV). Sa novom arhitekturom, baterijskim paketom kapaciteta do 98 kWh, novom generacijom električnih motora i dodacima za smanjenje potrošnje energije poput toplotne pumpe, novi Grandland Electric može postići domet od oko 700 kilometara prema WLTP-u1, bez lokalnih emisija. Takođe, značajno skraćuje vrijeme potrebno za punjenje baterija. Na brzom punjaču potrebno je samo oko 26 minuta da bi se napunilo 80 posto baterije.

 

 

 


Novi pristup dizajnu dao je dizajnerima veću slobodu, što je rezultiralo upečatljivim izgledom novog Grandlanda. Odmah se ističe zbog povećanih dimenzija u odnosu na prethodni model – 173 mm je duži, 19 mm viši i 64 mm širi (s dužinom od 4.650 mm, širinom od 1.905 mm i visinom od 1.660 mm). Kombinacija s aluminijumskim naplatcima do 20 inča čini da novi Grandland hrabro i udobno zauzima svoje mjesto na vrhu Opelove SUV ponude. Jedan od ključnih elemenata njegovog impozantnog izgleda je Opelov 3D Vizor, koji uključuje osvjetljeni logo "munje" istaknut uz pomoć tehnologije Edge Light. Novi Grandland je prožet dizajnerskim principima "Opelovog kompasa" koji su prvi put predstavljeni na konceptnom automobilu Experimental. Osvjetljeni logo nadopunjen je inovativnim Intelli-Lux Pixel Matrix HD svjetlosnim sistemom, koji koristi tehnologiju s više od 50.000 elemenata (preciznije 51.200, odnosno 25.600 sa svake strane) za visokorezolucijsku distribuciju svjetlosti. Ovo je prvi put da se ovakav sistem ugrađuje u Grandland, a kamera unutar sistema prepoznaje dolazeće objekte na osnovu situacije u saobraćaju. Intelli-Lux Pixel Matrix HD zatim izrezuje svjetlosni uzorak oko tih objekata preciznije od standardnih Matrix svetlosnih tehnologija, osiguravajući pritom mnogo svjetliji i homogeniji svjetlosni uzorak, bez zasljepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Dodatno, novi Grandland ima inovativne animacije pri uključivanju i isključivanju sistema, s grafičkim projekcijama ispred vozila, što nagovještava buduće mogućnosti ovog modela. Ove karakteristike čine Grandland jedinstvenim i privlačnim za vozače koji traže spoj dizajna, tehnologije i praktičnosti u jednom vozilu.

 


Unutrašnjost novog Grandlanda nudi udobno i privlačno okruženje, s pažljivo osmišljenim praktičnim elementima. Arhitektura unutrašnjosti je osmišljena s vodoravnim linijama koje se protežu od kontrolne table do vrata, stvarajući osjećaj širine i prostranosti, centralni ekran od 16 inča je blago nagnut prema vozaču, dok visoko postavljena centralna konzola doprinosi sportskom osjećaju tokom vožnje. Iza upravljača nalazi se suptilan, širok i potpuno digitalan informacijski ekran koji prikazuje sve ključne informacije, omogućavajući vozaču da se fokusira na vožnju. Uz to, head-up display Intelli-HUD pruža važne informacije direktno u vidnom polju vozača, čime se izbjegava potreba da skreće pogled s puta. Vozači mogu birati između ručnog i automatskog načina rada Pure, koji smanjuje količinu informacija na ekranima kako bi se umanjile smetnje, posebno tokom noćne vožnje ili kišnih dana. Kao što je tipično za Opel, ključnim funkcijama kao što su klima-uređaj i audio kontrola može se lako upravljati pomoću preostalih fizičkih dugmadi, čineći iskustvo vožnje jednostavnim i intuitivnim. Ukupno gledano, unutrašnjost novog Grandlanda predstavlja spoj udobnosti, praktičnosti i tehnoloških inovacija, nudeći vozačima i putnicima prijatan ambijent za sve vrste putovanja.

 


Opel je poznat po svojim ergonomski dizajniranim AGR sjedištima, koja su dobila brojne nagrade, a novi Grandland nastavlja ovu tradiciju. Prednja sedišta, certificirana od strane "Akcije za zdrava leđa" (AGR), imaju novi sistem za povećanje udobnosti: električno podesivu bočnu potporu naslona. Ova funkcija značajno poboljšava bočnu podršku s dva pneumatska džepa ugrađena u bočne potporne dijelove naslona. Sjedišta takođe nude ventilaciju i masažu za vozača, dok putnici na zadnjim sjedištima uživaju u dodatnom prostoru za noge, koji je veći za 20 mm u poređenju s prethodnim modelom Grandlanda. Jedna od ključnih karakteristika je Intelli-Seat na prednjim sedištima, koja smanjuje pritisak na trtičnu kost zahvaljujući posebnom udubljenju, čime se osigurava vrhunska udobnost čak i tokom dugih putovanja. Sve tkanine u unutrašnjosti vozila izrađene su od 100% recikliranih materijala. Kao vozilo namijenjeno porodicama, Grandland nudi svestranu unutrašnjost sa snažnim fokusom na praktičnost. Cilj nije bio samo osigurati dovoljno pretinaca za pohranu, već i pronaći inovativna rješenja koja olakšavaju život korisnicima i poboljšavaju udobnost. Jedno od takvih rješenja je Pixel Box. Ovaj dodatak, smješten na centralnoj konzoli, koristi osvjetljeno providno staklo i oblogu od tkanine, čineći konzolu ne samo vizuelno privlačnom već i izuzetno funkcionalnom. Pixel Box služi kao dodatni prostor za skladištenje, ali i kao dekorativni element koji doprinosi modernom izgledu unutrašnjosti. Ove karakteristike čine novi Grandland idealnim izborom za one koji traže kombinaciju udobnosti, praktičnosti i inovativnog dizajna.

 


Kupci koji preferiraju druge pogonske sklopove umjesto potpuno električnih modela takođe mogu pronaći opcije u Opelovoj ponudi elektrifikovanih pogona. Novi Grandland Plug-in Hybrid omogućava vožnju do 85 km bez lokalnih emisija (prema WLTP1), dok Grandland Hybrid s tehnologijom 48 V donosi inovativna rješenja koja pružaju užitak vožnje uz smanjenu potrošnju energije i niže emisije CO2. Visokotehnološka nova platforma i inovativne tehnologije, zajedno s dizajnerskim karakteristikama prvi put prikazanim na konceptnom automobilu Opel Experimental, osiguravaju da novi Grandland bude u samom vrhu Opelove SUV ponude. To istovremeno podiže Opelovu strategiju elektrifikacije na potpuno novi nivo, pružajući kupcima svestrane i ekološki prihvatljive opcije pogona.

Datum objave: 23/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook