Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Presjek stanja na tržištu u susjedstvu

Hrvatska

Presjek stanja na tržištu u susjedstvu

Hrvatsko trgovanje automobilima prati trendove drugih država Evrope, tako je u prošlom mjesecu zabilježen pad prodaje novih modela u odnosu na isti period prošle godine...

Do sada 2021. godina bila je uspješnija od prošle godine koja je bila obilježena epidemijom virusa, pa je u periodu od prvih 9 mjeseci vlasnike pronašlo 37.392 nova automobila, što je za 9135 vozila više u odnosu na isti broj mjeseci 2020. godine. Podaci koje je iznijela agencija Promocija plus, pored povećane trgovine u ovoj godini, otkrivaju ipak pad u septembru. Tako je u proteklom mjesecu isporučeno svega 2773 nova automobila, što je za oko 10% manje nego u septembru prošle godine.

 

 

 

 

 


Trenutno u susjednoj zemlji najuspješniji proizvođač je njemački Volkswagen koji je u toku ove godine za sada u Hrvatskoj prodao 5217 automobila, sa ukupnim tržišnim udjelom od 13,9%. Na drugom mjestu nalazi se Škoda koja je isporučila 3956 vozila sa udjelom na tržištu od 10,5%, zatim slijedi Opel sa 3166 zabilježenih novih registracija i udjelom od 8,4%, dok 4. i 5. mjesto zauzimaju Kia i Dacia sa nešto manje od 2500 hiljade prodanih novih automobila pojedinačno. Govoreći o prodaji konkretnih modela, najponosnija na razultate može biti Dacia, čiji su modeli Sandero i Duster najprodavaniji automobili u septembru sa 107 i 91. prodanim primjerkom. Rumunski duo slijedi Kia Stonic sa 83 isporučene jedinice, dok je recimo Opel Corsa, koja trenutno drži lidersku poziciju na mjestu najprodavanijeg automobilo ove godine, u septembru zabliježila nešto lošiji rezultat, sa 63 prodana primjerka, što je dovoljno za svega 9. mjesto. Zanimljiv podatak su i rezultati Tesle, koja je u Hrvatskoj prošli mjesec prodala 32 nova vozila, kao i Jeep-ovog modela Compass s 5, čijih su 72 nova primjerka pronašli vlasnike u septembru.

Datum objave: 07/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook