Naslovna > Vijesti > Prezentacija na bh tržištu

Kia Sportage

Prezentacija na bh tržištu

Nakon što je u novembru 2015. godine na sajmu automobila u Frankfurtu doživio svoju globalnu premijeru, novi KIA Sportage stigao je i na bosanskohercegovačko tržište ...

Na nacionalnoj prezentaciji četvrte generacije korejskog kompaktnog SUV-a, koja je upriličena krajem mjeseca marta na olimpijskoj planini Trebević, bila je i naša ekipa koja je imala priliku upoznati se sa atraktivnim novitetima na osnovu kojih se iz Kije nadaju sigurnom uspjehu i novog modela. U spoljašnjem liku najveće promjene doživjelo je lice ovog Korejca kojeg odlikuje prepoznatljiva maska i nova pozicija prednje svjetlosne skupine, a KIA-in evropski dizajnerski studio iz Frankfurta novom Sportage-u dao je odvažan robusniji karakter zbog čvršćeg izgleda blatobrana, oštrih bočnih linija i glađe površine. Najviša tačka krova sada se postepeno spušta prema zadnjem dijelu  i završava dužim aerodinamičnim spojlerom, dok je zadnja LED svjetlosna skupina horizontalna, paralelna i povezana trakom koja se proteže duž zadnjeg dijela i dodatno naglašava širi oblik karoserije. Pokazivači smjera i svjetla za vožnju unazad smještena su na zadnjem odbojiku, a kod GT modela ispod svjetala nalazi se metalni difuzor i dvojne ispušne cijevi koje naglašavaju sportski duh. Atraktivni novi dizajn stvorio je najaerodinamičnijeg Sportage-a do sada koji je dostupan sa 16, 17 ili 19'' aluminijskim naplatcima, dok GT izvedba ima unikatne 19'' feluge kao standard. Za razliku od treće generacije, enterijer novog Sportage-a karakterišu vodoravne linije koje nadzornu ploču dijele na dva dijela.

 

Gornji dio nazvan je ''zaslon'', a usmjeren je na putnicima jednostavno praćanje informacija putem vozačeve instrument table i preko opcionog 7 ili 8'' Human-Machine Interfacea smještenog u sredinu. Donji, tzv. kontrolni dio, kaskadno je usmjerenom prema dolje uz mnoge funcionalnosti koje se nalaze na opcionom touch screen multimedijskom zaslonu i analognim kontrolnim funkcijama dizajniranim da budu uočljive. GT model će svojim kupcima ponuditi i kožom obloženi upravljač ''D'' oblika sa GT oznakom, visokokvalitetne komande i aluminijske papučice. Da četvrta generacija Sportage-a bude najsigurnija do sada pobrinuće se snažnija karoserija i obilje aktivnih sigurnosnih sistema kao što su detekcija mrtvog ugla, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova, autonomno kočenje u gradskim uslovima vožnje, detekcija pješaka i mnogi drugi.

 

Za bosanskohercegovačko tržište KIA je pripremila paletu od pet pogonskih agregata, dva benzinska i tri dizelska, koji proizvode između 115 i 185 KS, a mogu se kombinovati sa šestostepenim ručnim i sedostepenim DCT automatskim mjenjačem te pogonom na prednje ili sva četiri točka. Cijena novog Sportage-a, u ovisnosti od ličnog izbora paketa opreme i pogonskih agregata, kretaće se između 43.990 i 87.790 KM bez popusta, sa uključenom jedinstvenom garancijom od 7 godina.

Datum objave: 29/03/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook