Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Priča o neustrašivoj legendi cliff divinga

Orlando Duque

Priča o neustrašivoj legendi cliff divinga

Nakon brilijatne karijere, Duque se povukao iz takmičarskog cliff divinga 2019. godine. Ipak, i dalje je veoma uključen u sport te ima funkciju sportskog direktora Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Njegova misija je da doprinosi sportu na svježe, nove načine te da uvijek traži nove avanture...

Jedan od simbola Red Bull Cliff divinga je legendarni Kolumbijac Orlando Duque, koji je došao u našu zemlju kako bi vodio trening kamp za mlade skakačke talente iz svih dijelova svijeta. Ovo je priča o njegovom životu i sportskom putovanju. Duque je duboko povezan sa cliff divingom i ima ključnu ulogu u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ovog sporta. Izgradio je sjajnu karijeru, prevazišao mnoge izazove i prepreke, a sada, nakon završetka svoje takmičarske karijere, aktivno radi na razvoju cliff divinga i mladih skakača. Trenutno obavlja funkciju sportskog direktora Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Put ovog legendarnog Kolumbijca nije bio lak. Rođen je 1974. godine u Caliju, Kolumbija, i odrastao je u prilično opasnom okruženju. Iako je grad bio poznat kao "svjetska prestonica salse" sa bogatom kulturom, muzičkom i plesnom scenom, nasilje i organizovani kriminal su narušavali tu lepu sliku. Ipak, mladi Duque je uspio da ostane na pravom putu, posvetio se sportu i naporno radio. Tu vrlinu je, kako sam kaže, naslijedio od svoje majke.

 

 

 

 

Iako su Kolumbijci poznati kao veliki ljubitelji fudbala, Orlando Duque je već u djetinjstvu bio privučen bazenima, plivanju i skokovima u vodu. Bio je divljen lokalnim plivačima i skakačima, koji su mu služili kao inspiracija da se i sam okuša u vodenim sportovima. U početku je to bilo samo kao hobi, koji mu je pružao priliku da doživi uzbuđenje i zabavu, ali strast prema skokovima je postajala sve jača, posebno nakon što je iskusio skakanje na lokaciji "La Quebrada" u Caliju. Tada je mladi Duque počeo ozbiljno da se posvećuje skokovima u vodu. Iako je u početku sanjao da postane inženjer, Orlando je shvatio da mu je potrebna finansijska podrška za ostvarivanje tog cilja. U skakanju je video priliku za zarađivanje, pa je prihvatio posao vezan za skakački šou. Tako je njegov hobi i zabava postajao sve više poslovna karijera.

 

 

Duque je zauvijek utemeljio svoje ime u historiji cliff divinga kad je postao prvak prve sezone Red Bull Cliff Diving Svjetske serije, koja je održana 2009. godine. U toj godini je postavio nove standarde u ovom sportu, postajući prva osoba koja je izvela trostruki salto s jednim i po zaokretom sa platforme visoke 27 metara. Time je postavio ne samo novi standard u težini izvedbe u cliff divingu, već i podigao letvicu za sve koji su došli poslije njega. Međutim, to je bio samo početak njegove sjajne karijere i dominacije u takmičenjima. Kolumbijac se redovno penjao na pobjedničko postolje, osvojivši čak dvije šampionske titule. Njegov uspjeh u Red Bull Cliff Diving Svjetskoj seriji, zajedno s njegovom radoznalošću i sposobnošću da savlada strah, poslužili su kao temelj njegove ambicije da istražuje nove granice i smelo ide tamo gdje drugi skakači nikada nisu koračali.

 

 

Duque je ne samo uspješan i strastven sportista, već i globalni prirodni ambasador za cliff diving. Tokom godina je radio na mnogim projektima na potpuno novim i izazovnim lokacijama, ali jedan od njegovih najznačajnijih projekata datira iz 2011. godine. Tada je Kolumbijac odlučio izvesti skok u svjetski poznatu rijeku Amazon s visine od 29 metara. Ovaj hrabar poduhvat ne samo da je demonstrirao njegove nevjerovatne vještine, već je i istakao ljepotu i ekološku važnost Amazona. Nažalost, iste godine je Duque doživio tešku povredu u nesreći koja se dogodila tokom skydivinga. Prilikom slijetanja padobranom, slomio je stopalo i nogu, što je zahtijevalo operaciju. U operaciji su mu ugrađeni deset šarafa i pločica, a oporavak, kako fizički tako i psihički, trajao je punu godinu dana. Postojala je ozbiljna neizvjesnost u vezi sa njegovom budućnošću u cliff divingu, ali Duque je nadmašio sva očekivanja. Sve brige i sumnje su nestale za samo tri sekunde nakon što je izveo svoj prvi skok poslije operacije i oporavka. Trijumfalno se vratio u Red Bull Cliff Diving Svjetsku seriju, ostvarujući tako još jednu veličanstvenu pobjedu u svojoj karijeri. Takođe, na takmičenju World Aquatics Championships 2013. godine, Duque je osvojio istorijsku prvu zlatnu medalju u skokovima, potvrđujući svoj status kao istinski sportski heroj.

 

 

U Mostaru se od 3. do 6. septembra održao Red Bull Under My Wiiings kamp, koji je vodio upravo legendarni cliff diving majstora, Orlando Duque. Tokom ovog kampa, odabrani mladi skakači su imali priliku da uče vještine od ovog kolumbijskog i svjetskog majstora cliff divinga. Kroz različite aktivnosti tokom kampa, skakači su se upoznali sa tajnama razvoja svoje karijere u ovom izazovnom sportu, ali su i takođe dobili i vrijedne informacije o tome kako se zaštititi od povreda.

 


Vrhunac ovih skokova će se odigrati u subotu, 9. septembra u 14 sati, a cjelokupan događaj će biti dostupan za praćenje kako uživo, tako i putem live prenosa na Red Bull TV, TV Hayat, kao i YouTube stranici prvenstva.

Datum objave: 07/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook