Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Priprema za radikalne promjene pogona

BMW

Priprema za radikalne promjene pogona

Rukovodstvo kompanije sa sjedištem u Minhenu potvrdilo da će bavarski brend poptuno spreman dočekati eventualni ban SUS motora na tržištu Evropske Unije, koji je moguć 2035. godine...

U diskusijama o budućnosti autobilizma sve češće teme su prelazak na nove izvore pogona, alternativni pogonski sklopovi, te sudbina agregata sa unutrašnjim sagorijevanjem. Iako su SUS motori još uvijek daleko od nestanka, pojedina tržišta ka tome idu odlučnije i brže. Najviše se ističe Evropa, koja zvanično razmatra zabranu prodaje automobila sa ovim motorima od 2035. godine. Plan je već ranije iznijela Evropska Komisija, i u vidu zakona ga je predložila državama članicama, čija je saglasnost u smislu potpunog konsenzusa neophodna, kako bi ovaj prijedlog zakona bio formalizovan. 

 

 

 

 

 


Sada proizvođači moraju da nađu načine da se pripreme i prilagode novim trendovima, kako bi efikasno i uspješno opstali u veoma konkurentnoj tržišnoj utakmici. Upravo na tome radi i bavarski gigant BMW, pa tako izvršni direktor Oliver Zipse tvrdi da se njemački luksuzni brend čak aktivno priprema i za hipotetičku zabranu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, koja bi stupila na snagu pet godina ranije, 2030. Ova zanimljiva izjava iznesena je na konferenciji održanoj u Nuertingenu kod Stuttgarta, a gospodin Zipse kazao je još da će čitava BMW grupa, uključujući Mini i Rolls-Royce, biti spremna ponuditi vozila sa alternativnih izvorom pogona već od naredne decenije. Međutim za sada, u BMW-u nisu otkrili tačan datum potpunog odbacivanja SUS motora, a poznato je i da bavarci neće imati namjensku EV platformu spremnu do 2025. godine, kada će Neue Klasse otvoriti put novom talasu električnih automobila nove generacije, što će predstavljati budućnost brenda. U međuvremenu, ponuda električnih vozila biće proširena sa SUV modelima iX3 i iX, kojima će  se pridružiti  i4 i nadolazeća Serija 3 EV. Osim toga, potvrđeno je da će i buduću modeli X1, Serije 5 i Serije 7 nuditi  električne verzije.

Datum objave: 15/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook