Naslovna > Vijesti > Prodat Saab

Konačno

Prodat Saab

Nakon skoro jednogodišnje drame koja se vodila oko Saaba, bankrota i spašavanja ovog branda, stvari konačno dobijaju konačni rasplet, jer je renomirani brand, iako u bankrotu, dobio kupca

Prije dvije godine GM je prodao Saab holandskoj kompaniji Spyker, a prošle godine u decembru kompanija je proglasila bankrot. Dugovanja su narasla na gotovo dvije milijarde dolara i konstantno su se gomilila, s obzirom da kompanija od marta prošle godine nije proizvela ni jedan automobil.

 

Svi su mislili da je Saab mrtav, no prema novim informacijama kompanija National Electric Vehicle Sweden AB je preuzela vlasnički dio u Saabu. Iza kompanije stoje japanska investiciona firma Sun Investment i kineski National Modern Energy Holdings Ltd, koji su novu kompaniju oformili isključivo radi kupovine Saab-a.  Finansijski detalji oko preuzimanja kompanije nisu saopšteni, a u kratkom saopštenju je naglašeno da će „novi Saab“ biti orjentisan na proizvodnju električnih automobila. Prvi električni automobil bit će na bazi modela 9-3 i prodavat će se u Kini, dok se špekuliše da prava za Saab modele 9-5 i 9-4X uopće nisu otkupljena. 

Datum objave: 14/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook