Naslovna > Vijesti > Propisi o ograničenju brzine u zemljama okruženja

Ljetna putovanja

Propisi o ograničenju brzine u zemljama okruženja

Pred nama je ljeto a samim tim većinu bh građana očekuju putovanja, stoga vam donosimo pregled ograničenja brzine u zemljama okruženja

Krenućemo od Hrvatske. Naime, čim se uključite na autoput koji vodi kroz nama susjednu zemlju možete sebi dati oduška i raspaliti po gasu, ali najviše do 130 km/h.  Ukoliko vas put navede i na neke regionalne puteve ili na bilo koje puteve van naseljenih mjesta, morate znati da ne smijete voziti brže od  90 km/h, dok ćete u naselju brzinu kretanja smanjiti na 50 km/h. Ukoliko ipak ne budete poštovali ova ograničenja, prebrojte novac u vašem novčaniku i odvojite u stranu između 40 i 1000 eura koliko će vam trebati za kaznu.

Srbija takođe ima svoja ograničenja, a ona su sljedeća: Na putu van naselja vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 120 km/h na auto-putu, 50 km/h u naselju, a 80 km/h na ostalim putevima. U Austriji regionalnim putevima smijete se kretati brzinom od maksimalno 100 km/h. Ukoliko se vozite autoputem, možete se kretati do 130 km/h, a kroz naseljena austrijska mjesta, odnsno između tabli sa nazivom mjesta smijete se kretati brzinom do 50 km/h. Ukoliko u Austriji prekoračite brzinu, budite spremni na plaćanje kazni u rasponu od 20 eura pa do 2 180.

 

Ograničenje brzine na autoputevima koji se protežu kroz Mađarsku je 130 km/h, 90 km/h izvan naselja, a u naseljima je  50 km/h. U Bugarskoj je također 50 km/h najveća dozvoljena brzina u naseljanom mjestu, 90 km/h van njega, a na autoputevima 130 km/h, a sve je isto i u Češkoj, s tim da  kazna za prekoračenje brzine u Bugarkoj iznosi 20 eura, dok u Češkoj se kazne kreću od 90 eura pa na dalje. U italiji u naseljenim mjestima vrijedi najveća brzina do 50 km/h, van naselja 90 km/h, na brzim cestama 110 km/h, na auto putevima 130 km/h, a kazne za prekršaje prekoračenja brzine kreću se od 38 – 2168 eura.


Njemačka je pomalo specifična sto se tiče ograničenje i to zato što na nekim dijelovima autoputa nema ograničenja. Ukoliko ih ima, to su ograničenja između 100 – 130 km/h. U njemačkim naseljima maksimalna brzina kojom smiju da se kreću vozila je 50 km/h, a van naselja najveća dozvoljena brzina je 80 km/h. Kazne za prekoračenja brzine u Njemačkoj kreću se od 35-760 eura.

 

 

I da još samo na pomenemo, sva ova ograničenja vrijede uvijek, osim ako je saobraćajnim znakom propisano drugačije. Stoga, ukoliko putujete negdje vozite pažljivo i pratite znakove ograničenja, jer, napominjemo još jednom  - dužni ste poštovati sve propise zamalja kroz koje putujete.
 

Datum objave: 10/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook