Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prva punionica prirodnog gasa

Nestro Petrol proširuje poslovanje

Prva punionica prirodnog gasa

Kompanija Nestro Petrol u Banjoj Luci je pustila u funkciju prvu benzinsku stanicu, sa četiri punionice prirodnog gasa, koji je primarno namijenjen za pogon putničkih automobila, autobusa i teretnih vozila…

U okviru procesa restruktuiranja poslovanja i pronalaženja novih poslovnih rješenja u BiH i regionu s izraženim ekološkim predznakom, kompanija Nestro Petrol adaptirala je prvu benzinsku stanicu u Banjaluci u naselju Lazarevo i omogućila joj prodaju komprimovanog prirodnog gasa (KPG/CNG). Podsjećamo da je osim benzinske stanice Nestro Budžak/Lazarevo, ovo gorivo moguće kupiti na točionom mjestu u krugu Rafinerije nafte Brod, a zahvaljujući specijalnom vozilu omogućena je i distribucija istog do lokacije kupca.

 

 

 


„Veoma smo ponosni na novi iskorak u našem poslovanju. Puštanje u funkciju prve benzinske stranice koja ima četiri punionice prirodnog gasa je samo dio naše dugoročne strategije prema kojoj ovu mogućnost planiramo proširiti na još nekoliko naših prodajnih objekata. Ono što bih želio da naglasim je činjenica da na tržištu postoji veliko zanimanje kako privrednih subjekata tako i fizičkih lica za korištenje vozila koja su pokretana prirodnim gasom. Motiv za tako nešto je prije svega činjenica da je to najjeftiniji mogući vid transporta. Naša interna testiranja na vozilu Škoda Octavia pogonjenim dizelskim i motorom koji koristi prirodni gas dovela su nas do zaključka da model koji koristi prirodni gas na 1.000 pređenih kilometara kroz razliku u cijeni goriva ostvaruje uštedu od 87,95 KM“, kazao je generalni direktor kompanije „Nestro Petrol“ Rais Safin.

 


On je dodao da je za Nestro Petrol osim širenja mreže punionica prirodnog gasa na domaćem bh. tržištu veoma značajan i izvoz, odnosno konstantan rast, interesantan i dolazak novih kupaca iz zemalja regiona. Safin je istakao i da je već sada izvjesno da veliki broj lokalnih privrednih subjekata ima motiv da koristi ovo jeftino i ekološki jedno od najčistijih goriva za pogon svih vrsta transportnih kamiona, lakih distributivnih vozila, autobusa gradskog prevoza i putničkih vozila. Kao društveno odgovorna kompanija Nestro Petrol u svom voznom parku već ima pet novih vozila s pogonom na prirodni gas, a u budućnosti će se taj broj progresivno povećavati.

 

 

ŠTA JE PRIODNI GAS?
Komprimovani prirodni gas najčešće se koristi kao energent u industriji ili kao pogonsko gorivo za vozila. Nastaje prečišćavanjem i sabijanjem (komprimovanjem) prirodnog gasa koji dobija iz prirodnih podzemnih ležišta. Na benzinskim stanicama Nestro Petrola u rezervoare vozila komprimuje se pod pritiskom od 200 do 220 bara, dok se u motorima sagorijeva u gasovitom stanju. Njegove osnovne prednosti u odnosu na ostala goriva su niža emisija štetnih gasova koja nastaje prilikom sagorijevanja, odnosno što u tom procesu nema ostataka pepela i čađi, nema ugljenmonoksida i sumpora, dok je emisija ugljendioksida u poređenju sa ugljem i mazutom upola manja.
 

Datum objave: 15/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook