Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Prvaci Svjetske serije biće okrunjeni na Novom Zelandu

Red Bull Cliff Diving

Prvaci Svjetske serije biće okrunjeni na Novom Zelandu

Uz titulu pobjednice sezone, u Wynyard Quarteru u Aucklandu biće odlučeno i koje će se sportistkinje kvalifikovati za sljedeću sezonu. U konkurenciji žena za preostala dva mjesta bore se tri skakačice: Xantheia Pennisi iz Australije, te Amerikanke Ellie Smart i Meili Carpenter...

Prošlo je 20 sedmica od iznenađujućih pobjeda Kanađanke Molly Carlson i Španjolca Carlosa Gimena u Mostaru, a sada je došlo vrijeme za finalnu borbu za trofej Kralja Kahekilija, nagradu za ukupnog pobjednika. Dok bi Iffland mogla osvojiti trofej u ženskoj disciplini rekordni sedmi put zaredom, u muškoj disciplini imaćemo novog prvaka prvi put od 2017. godine. Šesta i posljednja stanica sezone 2023. Red Bull Cliff Divinga predstavlja uzbudljiv završetak nekoliko mjeseci punih rekordnih performansi i hrabrih skokova, a takođe označava prvi dolazak svjetske skakačke elite na Novi Zeland. Finale Svjetske serije Red Bull Cliff Diving 2023., prvobitno zakazano za 19. novembar, odgođeno je na nedjelju, 28. januara 2024., zbog problema s kvalitetom vode u luci Waitematā. U muškoj konkurenciji borba za naslov se nastavlja sve do posljednje stanice. Po prvi put u pet sezona biće okrunjen potpuno novi prvak Svjetske serije za muškarce. Rumunski skakač u vodu Constantin Popovici trenutno vodi u poretku sa 133 boda ispred Britanca Aidana Heslopa. S obzirom na spektakularnu pobjedu Carlosa Gimena u Mostaru i njegovo treće mjesto u ukupnom poretku, te Heslopovu sposobnost da savlada velike težine u svojim skokovima, Popoviciju neće biti lako osigurati trofej Kralja Kahekilija 2023. godine.

 

 

 

 

U ženskoj konkurenciji, Molly Carlson i Rhiannan Iffland dvije su glavne skakačice koje se takmiče za trofej King Kahekili, a s rastućim samopouzdanjem Kanađanke, ona predstavlja opipljivu prijetnju za prvo mjesto na podijumu. Carlson je bila jedina skakačica u vodu koja je ove sezone uzdrmala dominaciju Australke u Svjetskoj seriji, osvojivši pobjedu na posljednjoj stanici u Mostaru, prekinuvši Ifflandin pobjednički niz koji je trajao dvije sezone. Ifflandova sposobnost da uvijek iznova izvodi snažne i precizne skokove pod pritiskom mogla bi ipak osigurati njezin sedmi trofej King Kahekili. Međutim, kao što se pokazalo u Mostaru - nije gotovo "dok ne bude gotovo". Carlson je dokazala da i ona može pronaći hrabrost, smirenost i dosljednost kad je najpotrebnije, a preostaje joj još jedna, posljednja prilika.

 

 

U muškoj konkurenciji, očekuje se da će Gimeno, španska zvijezda u usponu godine, i Rumun Catalin Preda upotpuniti polje direktno kvalifikovanih sportista. Uz još četiri mjesta za Svjetsku seriju Red Bull Cliff Diving 2024. dodijeljena na temelju Svjetske ljestvice 2023., ljubitelji skokova iz Južne Amerike biće oduševljeni kad čuju da su i Kolumbijka Maria Paula Quintero i prvak Svjetske serije iz 2017. Jonathan Paredes iz Meksika dobili priliku da se ponovno kvalifikuju za stalno mjesto. Budući da će rekordni prvak Svjetske serije Gary Hunt iz Francuske napustiti svoje mjesto u korist svoje olimpijske kampanje, devetoplasirani muškarac sa Svjetske ljestvice sada će ući u stalnu postavu. Potpuni sastav za 15. sezonu biće objavljen odmah nakon skokova u luci Waitemata na Novom Zelandu.

Datum objave: 31/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook