Naslovna > Vijesti > Prvenac EV revolucije

Volvo CX 40

Prvenac EV revolucije

Volvo je objavio prve teaser skice malog električnog SUV-a XC40, njihovog prvog serijskog u potpunosti električnog automobila koji će biti predstavljen kasnije ovog mjeseca.

Švedska kompanija želi da više od 50% prodaje u potpunosti bude električno do 2025. godine. Fokusirana je na proizvodnju električnih verzija postojećih modela, a ne na razvoj EV-a poput rivala kao što je Volkswagen. Volvo je objavio prve teaser skice električnog XC40 malog SUV-a, prvog u potpunosti električnog automobila koji će biti predstavljen kasnije ovog mjeseca. Uprkos tome, Volvo je rekao da će XC40 EV imati brojne dizajnerske promjene da bi se razlikovao od verzija sa motorom sa izgaranjem, dijelom i zbog električnog pogonskog sklopa koji ne zahtijeva veliku rešetku za hlađenje motora.

 

Skica prednjeg dijela automobila pokazuje da će, kao i kod ostalih EV-a, rešetka hladnjaka biti zamijenjena natkrivenim prednjim dijelom automobila, za koji Volvo kaže da će se koristiti za senzore za napredne sisteme pomoći vozaču. Stražnja skica pokazuje da će se, kao i kod plug-in verzije EV punjivo mjesto nalaziti na stražnjem stubu gdje bi inače bio rezervoar za gorivo. Robin Page, šef dizajna kompanije Volvo rekao je da će dizajn XC40 EV biti "još elegantniji i moderniji" od modela običnog automobila. U ponudi će biti i dvije nove opcije točkova od 19 i 20 inča u osam boja. U unutrašnjosti će se naći novi "sportski stilski detalji" i tepisi izrađeni od recikliranih materijala.

Datum objave: 03/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook