Naslovna > TOGG > Prvi 100% turski automobil

TOGG automobil

Prvi 100% turski automobil

Turska je čekala i dočekala da dobije prvog 100% domaćeg proizvođača automobila. Kompanija TOGG bi do 2022. godine trebala početi proizvoditi prvo SUV, a zatim i limuzinu C segmenta…

 

Mada se širom Turske već decenijama uspješno proizvode automobili, kombi vozila, autobusi i kamioni renomiranih brendova poput Mercedesa, MAN, Renaulta, Fiata, Forda, Toyote, Hyundaia, Honde i ostalih, Turci nikad nisu imali svoj domaći automobilski brend. Taj san im se napokon ostavrio zahvaljujući grupaciji TOGG, koja je ujedinila pet velikih domaćih kompanija. Iz njihove saradnje nastala su prva dva 100% Turska i 100% električna SUV i limuzinska modela, čija serijska proizvodnja bi trebalo da počne do 2022. godine. U posao vijeka, kako u Turskoj kvalifikuju osnivanje TOGG brenda, razvoj i proizvodnju električnih automobila uloženo je do sada 3,7 milijardi dolara. Procjenjuje se da će u sljedećih 15 godina ova investicija akumulirati 50 milijardi dolara dodatnih ulaganja u domaću industriju. Turci očekuju da će kada njihova prva fabrika domaćih automobila dostigne puni kapacitet moći proizvesti 175.000 vozila godišnje. Svečanoj premijeri prisustvovao je i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, kojem je pripala čast da prvi provoza električni TOGG SUV. On je izjavio da će turska Vlada maksimalno pomoći realizaciju ovog projekta do početka serijske proizvodnje, kada se očekuje da on postane finansijski nezavisan i da počne donositi dobit.

 

 

Kompanija TOOG je osim direktne novčane pomoći dobila i poreske olakšice, besplatno zemljište za izgradnju proizvodnih pogona i obećanje da će do 2035. godine Turska Vlada kupiti od njih 30.000 vozila. Oba nova predstavljena modela još su u razvojnoj fazi, koja je kod SUV-a na nivou prototipa, a kod limuzine koncepta. TOGG SUV ima potpuno električni pogon kombinovan sa najsavremenijim litijum-jonskim baterijama koje 80% kapaciteta mogu postići za samo 30 minuta. Ugrađena baterija omogućava mu autonomiju od 500 kilometara. Kupci će moći da biraju između zadnjeg ili pogona na sve točkove i pogonskog potencijala od 200 do 400 KS. Slabija verzija prema tvrdnjama proizvođača od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,6 sekundi, a snažnija to čini za samo 4,8.

Datum objave: 15/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook