Naslovna > Cupra > Formentor > Prvi čistokrvni Cupra model

Cupra Formentor

Prvi čistokrvni Cupra model

Prvi samostalni model Seat-ovog sestrinskog brenda Cupra, Formentor, dolazi sredinom naredne godine...

Nakon Cupra Ateca ovo će biti drugi produkcijski model za znakom Cupra, ali prvi koji nije zasnovan na Seat-ovim modelima. Iz Cupra-e tvrde da mozemo da očekujemo automobil visokih performanski sa svim kvalitetima SUV-a. Dizajn ovog novog četvorotočkaša vuče inspiraciju iz Seat-ovog 20V20 koncepta predstavljenog u Ženevi 2015. godine.

 


Formentor će biti nešto niži od većine krosovera. Glavne karakteristike dizajna su zaobljeni kosi krov, oštre bočne crte i naglašena pozadina. Ključni detalji prednje maske podsjećaju dosta na Seat Tarraco, dok zadnji dio krasi LED lajsna koja se proteže preko vrata prtljažnog prostora. Još uvijek nema preciznih informacija o dimenzijama automobila, ali znamo da će biti niži, širi i duži nego Ateca. Ako je suditi po konceptu predstavljenom u Ženevi, možemo očekivati automobil sa hibridnim sistemom pogona, ali postoje nagovještaji da će se naći i verzije sa benzinskim motorima.

 


Iako je Formentor razvijan isključivo imajući u vidu novu Cupra marku automobila, nije isključeno da će se u narednim godinama na tržištu naći i Seat verzije ovog modela.

Datum objave: 17/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook