Naslovna > Vijesti > Prvi vlasnik Chevrolet Volta u Europi

Zanimljivo

Prvi vlasnik Chevrolet Volta u Europi

Poduzetnik sa strašću za kavu i automobile postao je prošlog tjedna prvi vlasnik Chevrolet Volta u Europi.

Emanuel Probst kupnjom električnog vozila Chevrolet Volt s mogućnošću produljenja dosega ne želi samo smanjiti svoju zavisnost o benzinu, nego i kanalizira svoju sklonost prema preciznom inženjerstvu i vrhunskom dizajnu u jedan zanimljiv oblik lobiranja za električna vozila.


„Ono što čini Volt uzbudljivim za mene činjenica je da je prvi“, rekao je Emanuel Probst, glavni direktor JURA-e, švicarske kompanije koja proizvodi aparate za espreso i kavu. „Radi se o revolucionarnom dizajnu koji nudi stvarne prednosti bez kompromisa za moj stil života. To je danas jednostavno najbolje rješenje na planetu za električnu vožnju bez imalo brige.“
S dosegom preko 500 km uz maksimalnu napunjenost i imajući u vidu mogućnost produljenja dosega, Chevrolet Volt je alternativa i hibridima i električnim vozilima samo na baterijski pogon.Emanuel gaji posebnu ljubav prema američkim automobilima, no koristi inovativne praktične tehnologije Volta za ekonomičniju potrošnju resursa i kao inspiraciju za tehnologije koje će donijeti uštedu energije i u drugim aspektima svakodnevnog života.

 

"Gledajući filmove zaljubio sam se u legendarne američke automobile iz šezdesetih godina“, kaže Probst. „Posjedujem cijeli niz automobila, uključujući staru limuzinu i čak dva superautomobila, no moramo ići ukorak s vremenom i razmišljati o budućnosti u kojoj više vjerojatno neće biti nafte. Loša je ideja trošiti benzin na svakodnevna putovanja na posao i s posla. Moramo uživati u svakoj preostaloj litri pa doista ima smisla prebaciti se na Chevrolet Volt za svakodnevnu vožnju.“


„Prvi sam put čuo za Volt prije dvije godine i svidjela mi se ideja električnog automobila s produljenjem dosega, koji ne može iznevjeriti. Nema potrebe za stalnim računanjem preostalih kilometara. To mi se svidjelo jer je posebno korisno za moje svakodnevno putovanje na posao i s posla“, rekao je Emanuel.

 


Na prošlogodišnjem je Ženevskom sajmu automobila vidio pretprodukcijsku verziju Volta i tada je odlučio da želi biti vlasnikom prvog Volta u Europi.U nastojanju da kupi prvi Volt u Europi, Emanuelu je od starane Chevroleta Švicarska pružena mogućnost probne vožnje Volta te je odmah naručio svoj primjerak. „Imao sam priliku isprobati Volt tijekom dužeg testiranja i bio sam vrlo zadovoljan. Volt je trenutno jedini automobil koji za mene ima smisla. Do sada sam koristio između 11 i 15 litara goriva svaki dan putujući na posao i s posla, prelazim oko 25.000 kilometara godišnje, a benzinske stanice posjećujem dva ili tri puta tjedno.“

 


Za Emanuela Volt predstavlja više od supermodernog automobila ili ikone „zelene“ vožnje – on ga vidi kao način zaobilaženja budućih visokih cijena goriva i prihvaćanja novih tehnologija koje štede energiju i mogu se prenijeti u druga područja svakodnevnog života.
„Vidim Volt kao inspiraciju za nove tehnologije koje štede energiju i u drugim aspektima svakodnevnog života – uključujući i aparate za kavu! Volt je jednostavan kao što je jednostavno stavljanje mobilnog telefona na punjenje svake večeri. A kako ne ovisi samo o napunjenoj bateriji, ako ga i zaboravite uključiti, ne morate brinuti jer možete voziti i dalje od dometa čiste baterije“, zaključuje Emanuel.

 


Chevrolet Volt je prvi električni automobil bez ograničenja dosega. Kad se nakon maksimalnih 80 km baterija isprazni, uključuje se 1.4-litarski benzinski motor koji stvara električnu energiju kojom je pogonjen elektromotor. Time se doseg Volta produljuje na preko 500 kilometara. Za ponovno punjenje baterije Volt je potrebno uključiti u 230-voltnu kućnu utičnicu.Nezavisne su studije pokazale da Volt, nudeći mogućnost prelaska 40 – 80 km na električnoj energiji pohranjenoj u svojoj bateriji, zadovoljava svakodnevne potrebe čak 80% europskih vozača, pri čemu ne ispušta štetne plinove. Volt ne trpi kompromise ni kada se radi o sigurnosti: dobio je maksimalnu ocjenu od pet zvjezdica od EuroNCAP-a.Nedavo osvojenu titulu Europskog automobila 2012. godine, Volt je nadodao brojnim već osvojenim priznanjima, među kojima su nagrada za „Svjetski zeleni automobil 2011. godine“, „Grand Prix de l'Environnement" i "Sjevernoamerički automobil 2011. godine".

Datum objave: 23/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook