Naslovna > Vijesti > Razvija se model Junior

Opel

Razvija se model Junior

Nije tajna da Opel uveliko radi na razvijanju malog modela koji će naredne godine doći kao konkurencija Fiatu 500 i VW Up-u

Kako bi se značajnije takmičio u segmentu malih, gradskih vozila, Opel se upustio u razvoj modela Junior. Automobil je odavno na testiranjima, a zvanično predstavljanje se očekuje naredne godine. Junior je 3,7 metara dug, baš kao i Mini, i pojavit će se isključivo u trovratnoj izvedbi. I pored kamuflaže na fotografiji, jasno se vide istaknute svjetlosne sekcije i naglašeni bočni stubovi.

 

Automobil se i ne uklapa u Opelovu porodicu, prije svega što međuosovinski razmak djeluje dosta kratak baš kao i prevjesi, pa Junior djeluje i pomalo sportski. Zakrivljeni zadnji prozor podsjeća na onaj na Fordovom modelu Ka, dok je linija krova skoro pa identična Audijevom A1. Model je dizajniran u Opelovom studiju u Russelsheimu, a pored toga što je namjenjen Europi, razmišlja se o njegovom plasmanu u Aziji i Južnoj Americi. Glavni adut malih automobila je uglavnom ponuda unutrašnjeg prostora, a u nekim izjavama čelnici Opela su rekli da Junior ima više prostora nego Fiat 500. Automobil će u ponuditi imati štedljive trocilindrične benzinske i dizelske agregate, dok se pretpostavlja da će se do 2015. godine pojaviti  i verzija opremljena baterijama. 

Datum objave: 23/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook