Naslovna > Vijesti > Rekordana kazna od 70 miliona

Honda

Rekordana kazna od 70 miliona

Zbog skrivanja podataka o više od 1.700 slučajeva havarije tokom 11 godina koje su za posljedicu imale povrede ili smrtni ishod, automobilski koncern Honda platiće rekordnu kaznu u iznosu od 70 miliona dolara …

Tokom 11 godina Honda je vlasti obavijestila o 1.144 slična događaja, dok su ostali slučajevi tek otkriveni tokom provjera opozvanih automobila zbog neispravnih vazdušnih jastuka. Iz ovoga se jasno može zaključiti da proizvođači automobila nisu pokazali neophodnu svijest. Prema prvim saznanjima visina kazne nije trebala preći 35 miliona dolara, što bi takođe bila rekordna suma, međutim za ovaj propust Honda će platiti 70 miliona dolara.

 

"Jedina stvar koju ne možemo tolerisati je odsustvo obavještenja proizvođača automobila o bezbjednosnim problemima", rekao je ministar saobraćaja SAD, Entoni Fox. Honda i svi proizvođači automobila su dužni da obezbjede sigurnost i moraju da ispunjavaju tu obavezu bez obzira na sve, dodao je on.

 

Nacionalna uprava za bezbjednosti kopnenog saobraćaja američkog ministranstva saobraćaja 2014. godine je kaznila proizvođače automobila sa više od 126 miliona dolara. Ta suma je veća od svih kazni naplaćenih za prethodne 43 godine postojanja Uprave.

 

Datum objave: 12/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook