Naslovna > Tehnika > Resonance - inovativni koncept crossovera

Nissan

Resonance - inovativni koncept crossovera

Svojim smjelim futurističkim aerodinamičnim izgledom i štedljivim hibridnoelektričnim pogonom, konceptno vozilo Nissan Resonance predlaže potpuno novi dinamičan i oštar dizajn koji ponovo predvodi trendove segmenta crossovera. Globalni koncept je predstavljen na Sjevernoameričkom međunarodnom autosalonu 2013. godine

Motor Co., izjavio je: "Kad su dizajneri radili na osmišljavanju Nissana Resonance, nadahnula su ih nevjerovatna naučna dostignuća u tehnologiji i svojstvima materijala. Također su ih inspirisale težnje ljudi koji spremno prihvataju inovacije i optimistički su naklonjeni budućnosti. Takvo napredno konceptno vozilo koje eleganciju povezuje sa dinamičnom vožnjom trebalo bi poslužiti baš takvim osobama."Konceptni Resonance se smatra globalnim vozilom, a pod vodstvom Shira Nakamure, višeg potpredsjednika zaduženog za dizajn, konstruisan je u kompaniji Nissan Design America iz San Diega u Kaliforniji, SAD.

 

Vrlo dinamičan vanjski dizajn nagovještava da Nissan Resonance ponovo unapređuje segment crossovera. Energične površine kontrapunkt su dinamične fluidnosti i čiste oštrine. Nissanovi dizajneri su nastojali izraziti aerodinamičan dojam koji ističe lakoću ali i zaštićuje, pa su inspiraciju potražili u futurističkoj privlačnosti nadzvučnih putovanja.Dizajn karoserije sprijeda obilježava V-pokret, koji počinje od prednje maske, prelazi preko poklopca motora i ogleda se u legendarno oblikovanim reflektorima u obliku bumeranga. Karoserija je ojačana markantnim površinama i provokativnim linijama, a istaknuta je tokom kroz vozilo do uzdignuta detalja oko D-stuba. Ti prepoznatljivi detalji nude crossoveru vrlo napredan, ali i prostran dojam.

 

 

 

 

Jedinstven "plutajući" dizajn krova stvoren je upotrebom tankih, vrlo strmih A-stubova, velikih, neprekinutih staklenih površina i valovitim izgledom D-stupa. Nastali efekat stvara dojam toka stvoren velikim prozorima i općenitom prostranošću kabine.Boja vozila, nazvana Flare Orange, dodatno ističe energiju i toplinu vanjskog dizajna. Druga vanjska obilježja obuhvataju zatamnjenu akrilnu masku sa detaljima od mat hroma, te 22-inčne točkove od aluminijske legure skladnog dinamičnog dizajna.Unutrašnjost su dizajneri zamislili onako kako bi mogla izgledati buduća svemirska putovanja u prvom razredu: privlačna ali ekskluzivna, visokotehnološka i vrhunski opremljena. Rezultat je "VIP odjeljak" sa svjetlom kožom i vrhunskim prošivenim sjedištima koji nudi dojam izvanredne profinjenosti.

 

 

Vrlo promišljeni detalji, među njima i rasvjeta dobrodošlice, povećavaju toplinu i dramatičnost ulaska u vozilo. Teatralna rasvjeta unutrašnjosti ističe uzorak prirodnog drveta savremene kabine.Napredna instrumentna tabla pluta na velikoj konzoli, stvarajući okruženje u kojem vozač može pristupiti svim komunikacijskim i zabavnim funkcijama. Tehnologija je grafički raslojena i nudi holografski doživljaj, a vizualna dubina iskorištena je za razdvajanje informacija prema važnosti.Otvoreni stakleni krov putnicima otvara panoramski pogled na svijet, a lebdeći elementi poput obloge krova pojačavaju dojam prostranosti i prozračne lakoće. Veličina unutrašnjosti istaknuta je oblikovanim oblogama vrata i elegantnim, dubokim oblikom centralne konzole.

 

 

Bancon nastavlja: "Unutrašnjost Nissana Resonance ogleda prosvijećenu modernost današnjih kupaca crossovera, kojima je važniji čudesan doživljaj od tradicionalnog ugađanja. Arhitektura kabine otvorena je i strukturirana. Poput vanjštine, iznova definiše i pomiče segment izvan granica uobičajenog."Iako je Resonance predstavljen samo kao dizajnersko konceptno vozilo, njegov efikasni hibridnoelektrični pogon signalizira želju vozača crossovera da poštuju okoliš bez žrtvovanja zadovoljstva u vožnji. Resonance sa pogonom na sve točkove raspolaže Nissanovim sistemom "jedan motor, dva kvačila" koji benzinski motor sa unutrašnjim sagorijevanjem manje zapremine povezuje sa električnim motorom/litij-ionskim akumulatorima i naprednim sistemom kontrole. U Resonance je također ugrađen Nissanov bezstepeni mjenjač sljedeće generacije Xtronic CVT® (Continuously Variable Transmission).

 

Resonance nastavlja Nissanovo dugo vodstvo u razvoju crossovera, dokazano tehnološki naprednim vozilima poput Murana, Qashqaija i Jukea, istovremeno pomičući granice dizajna u potpuno novu dimenziju.Bancon zaključuje: "Resonance je zamišljen da bude izazovan, energičan i privlačan - čak i polarizirajući. Njegov oštar ali profinjen dizajn, povezan sa ekološki prihvatljivim pogonom i inteligentnim rješenjima nudi jasan, uzbudljiv pogled u budućnost napretka crossovera. Taj dizajn nije zamišljen da se svidi tradicionalnim kupcima dvovolumenskih SUV-ova nego onima za koje modni i dizajnerski izbor predstavlja svojevrsnu izjavu. Za Nissan, ovaj konceptni automobil je naša izjava o budućnosti tog segmenta."

Datum objave: 18/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook