Naslovna > Vijesti > Rimac Conept One dobio prvog kupca

Hrvatska

Rimac Conept One dobio prvog kupca

Govoreći u Dnevniku HRT-a, Mate Rimac, vlasnik kompanije Rimac Automobil koja je razvila superautomobil Concept One, potvrdio je informaciju da je ovo vozilo dobilo prvog kupca

Rimac Concept One , superautomobil iz Hrvatske, dobio je svog prvog kupca. Identitet prvog vlasnika ovog automobila nije otkriven, a riječ je o osobi iz Španije. Ovu informaciju potvrdio je  i Mate Rimac, vlasnik kompanije, koji je izrazio želju da godišnje proizvodi 10-15 ovih superautomobila.

 

Razlog zbog čega Rimac želi manju proizvodnju, krije se u činjenici da je autoindustrija u teškom stanju, te da masovnija proizvodnja znači i veća ulaganja. Podsjećamo, Concept One je potpuno električni automobil, koji modularnim spajanjem baterija ima autonomiju od čak 600 km. Maksimalna snaga ovog supersportiste iznosi 1.088 KS, dok obrtni moment dostiže nevjerovatnih 3.800 Nm. Pri tome, njegova težina iznosi sasvim prihvatljivih 1.650 kg, pa Concepu One ubrzava  0-100 km/h za 2,8 s i postiže maksimalnu (elektronski ograničenu) brzinu od 305 km/h. Da sve nije samo “mašta”, potvrđuju i izvedena službena mjerenja, prema kojima je FIA izdala potvrdu da je Concept One najbrži električni sportista kada se tiče ubrzanja vozila.

Datum objave: 31/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook