Naslovna > Hennesey > Roadster sa maksimalnom brzinom preko 483 km/h

Hennessey Venom F5

Roadster sa maksimalnom brzinom preko 483 km/h

Hennessey će proizvesti samo 30 jedinica Venom F5 Roadstera, što je nešto više od 24 primjerka koliko su uradili u kupe verziji. Proizvodnja počinje krajem ove godine, a cijene počinju od 3 miliona dolara...

Prvi službene fotografije kako bi Hennessey Venom F5 Roadstera mogao izgledati pojavile su se 2019. godine, a nakon nekoliko godina čekanja, superautomobil bez krova je konačno stigao.  Javnosti će biti predstavljen na The Quail, A Motorsports Gathering, tokom Monterey Car Week-a. Hennessey tvrdi da je Venom F5 Roadster trenutno "najbrži i najmoćniji kabriolet na svijetu". Njegov centralno postavljeni motor je 6,6-litarski V8 sa dva turbo punjača koji proizvodi 1.817 KS (1.355 kilovata) i 1.617 Nm obrtnog momenta, a sva snaga se prenosi preko sedmostepenog poluautomatskog mjenjača. Hennessey takođe tvrdi da Venom F5 Roadster može premašiti brzinu od 483 kilometra na čas. Raniji Venom GT Spyder kompanije je trenutni rekorder kao najbrži kabriolet sa brzinom od 427,4 kilometara na čas.

 

 

 

 


Naprijed, F5 Roadster izgleda identično kupeu. Iako na fotografijama nije prikazano, postoji jednodijelni krovni panel od karbonskih vlakana koji se može ukloniti, a koji je veoma dobro izolovan i ima presvlake od alkantare na dijelu u kabini, a težak je samo 8 kilograma. Krovni panel dolazi sa putnom torbom od Merino vune. Na zadnjem dijelu automobila nalazi se novi prozor od kaljenog stakla koji pruža pogled na motor. Hennesey kaže da je materijal izvorno upotrebljavan za mlazne motore i može izdržati temperature od preko 540 stepeni Celzijusa.

 


Venom F5 Roadster je težak nešto ispod 1.400 kilograma, dok kupe ima 1.360 kilograma. Generalno, kabrioleti teže više od automobila sa krovom zbog krovnog mehanizma i dodatnog ukrućenja kako bi se nadoknadio gubitak.

Datum objave: 19/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook