Naslovna > Vijesti > Saab ukinuo garancije u SAD-u

Nakon bankrota

Saab ukinuo garancije u SAD-u

Svaki dan neka vijest se tiče švedskog proizvođača, a današnja kaže da je Saab ukinuo garanciju na svoje automobile u SAD-u

U ponedjeljak je predstavnik SVAN-a (kompanije koja upravlja Saab-om) podnio zahtjev za bankrot pred švedskim sudom. Nakon odobravanja zahtjeva,  Saab je munjevito reagovao i zaštitio se od veće dubizoze, tako što je ukinuo garancije i skoro sve postprodajne usluge na svoja vozila.  Saab je na američkom kontinentu svu odgovornost prebacio na svog vlasnika, GM koji nije dozvolio spašavanje Saaba od strane kineskih kompanija, koje bi u tom slučaju imale uvid u tehnološki razvoj GM-a.

 

Dakle na američkom tlu, prodaja vozila sa značkom Saab-a ne nosi nikakve garancije na automobil ili mogućnost otplate, lizinga i sl. Situacija u Europi je nešto drugačija, jer su neki veći dileri već potvrdili da će oni pokrivati uslove garancije, u slučaju da to ne učini Saab.  Na ostalim kontinentima garancija na vozila Saab-a ostaje onakva kakva je  i bila prije podnošenja zahtjeva za banrkot. Naime SAAB Parts je posebna kompanija koja nastavlja raditi pokrivajući uslove garancije i dostavljajući rezervne dijelove. Pored ove kompanije još nekoliko njih širom svijeta distribuiraće potrebne dijelove, a neke od njih su MapTun, Neo Brothers, RBM Performance, State of Nine, Atomic Auto i SAAB USA PARTS.

Datum objave: 21/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook