Naslovna > Vijesti > Sajam automobila u Pekingu odgođen na neodređeno vrijeme

Koronavirus ponovo napada

Sajam automobila u Pekingu odgođen na neodređeno vrijeme

Na Auto China 2022, bile su očekivane premijere novog BMW-a 7 i njegove električne i7 verzije, ažuriranog BMW-a 3 i njegove električne i3 verzije, Mercedes-Benz EQS SUV velikog električnog krosovera, VW Passat električnog nasljednika i desetina novih proizvoda iz Kine...

Čini se da je COVID-19 potpuno napustio svjetsku agendu vijesti u svjetlu dramatičnih događaja u Ukrajini, ali ne i u Kini: još jedno izbijanje zaraze dovelo je do kvarova u fabrikama automobila i odgađanja izložbe Auto China 2022 u Pekingu, koja je trebalo da bude otvorena 21. aprila. Fokus novog talasa COVID-19 u Kini bio je Šangaj, gdje je prije sedam dana uveden strogi karantin, zbog čega su mnoga preduzeća koja se nalaze ovdje (uključujući Tesla Gigafabriku) morala da obustave rad. I iako je novi val infekcija povezan s relativno benignim sojom Omikrona, kineske vlasti nastavljaju politiku nulte tolerancije na koronavirus, odmah reaguju na bilo koju epidemiju i uvode stroga karantinska ograničenja.

 

 

 


Glasine o velikoj vjerovatnoći otkazivanja sajma automobila u Pekingu, zakazanog za treću dekadu aprila, pojavile su se u poslovnim medijima još pretprošle sedmice, a prošle subote su ih i zvanično potvrdili organizatori izložbe. Istina, zasad ne govorimo o otkazivanju, već o odlaganju na neodređeno vrijeme. Prema prvobitnim planovima, izložba je za štampu trebala raditi 21. i 22. aprila, takozvani radni dani su bili zakazani za 23. i 24. april, od 25. do 30. aprila planirano je da Auto China bude otvoren za sve.

Datum objave: 04/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook