Naslovna > Vijesti > Samo za punoljetne

Novo bodovanje F1

Samo za punoljetne

Svjetska automobilska federacija objavila je novo bodovanje za obaveznu superlicencu za sve vozače u Formuli 1. Ovo bodovanje je uslijedilo nakon odluke Toro Rosa da angažuje Maksa Verstapena, koji je napunio tek 17 godina, za narednu sezonu …

Odluka je donesena da će od sljedeće godine, vozači morati da budu punoljetni da bi mogli da voze u Formuli 1, kao i da prođu test propisa i da iza sebe imaju barem dvogodišnje iskustvo u nižim kategorijama. Iz ovoga se jasno da naslutiti da je baš slučaj sa Verstapenom bio razlog za promenu pravila, jer pored toga što je maloljetan, mladi Holanđanin ima samo jednu sezonu u jednosjedima. Propisi iz novog bodovanja za suprlicencu kažu da vozači moraju da imaju bar 40 bodova tokom perioda od tri godine da bi je dobili. Samo pet šampionata donosi tih 40 bodova, a to su IndiKar, Svjetski šampionat izdržljivosti, evropska Formula 3, GP2 serija i buduća Formula 2.

 

Osvajači GP3 serije i Formule Renault po ovome morali bi da imaju uspjeha i u prethodnim sezonama da bi bili u konkurenciji za superlicencu. Kategorija Formula 2 donosi najveći broj bodova i to 60, ali zanimljivo je spomenuti da još uvijek nije bilo nikakvih zvaničnih potvrda o planovima Formule 2. Treće mjesto u tom šampionatu vrijedi kao titula u Formuli 3, Svjetskom šampionatu izdržljivosti i IndiKaru. Za titulu u GP2 seriju dobija se 50 bodova. Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 15. marta.

 

Datum objave: 08/01/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook