Naslovna > Vijesti > Scion IQ project Pryzm

Tuning

Scion IQ project Pryzm

Kanadski tjuner inspirisan Mitsubishijem Evo X napravio je od Sciona IQ pravu malo cestovnu zvijer, koja „reži, ali ne ujeda“...

Kanadska tjunerska kuća SR Auto Group do sada je bila relativno nepoznata ljubiteljima ekskluzivno prerađenih automobila. Ta bi se činjenica u skorijoj budućnosti mogla u potpunosti promijeniti.

 

Naime, u proteklih godinu dana SR Auto Group je u saradnji sa svojim klijentima predstavila nekoliko veoma atraktivnih tjuniranih modela, koji su od tjuning specijalista dobili veoma visoke ocjene. Najnoviji u nizu modela koji su prošli kroz ruke tjuning majstora SR Auto Group je američka verzija Toyote IQ (Scion IQ). Mali gradski automobil, koji za pogon koristi serijski Toyotin 1.33 VVTi benzinski agregat sa 94 KS, u stilskoj radionici SR Auto Group pretvoren je u „razjarenu zvijer“, sa agresivnim prednjim dijelom stilizovanim u stilu Mitsubishija Lancera. Da bi dobio još više agresivnosti na IQ su dodati i atraktivni 18-inčni aluminijumski naplaci sa snažnim Sparco kočnicama.

 

Da bi se naglasio „zločest“ karakter automobila, na kratkom poklopcu motora su izbušena dva otvora za dovod vazduha i dodatno hlađenje motora. Iznad trećih vrata je postavljen adekvatan krovni spojler, koji bi praktično trebao do poveća stabilnost zadnje osovine pri većim brzinama, a simbolično da naglasi dinamičan karakter automobila. U tu svrhu promijenjen je i zadnji branik, na koji su sa donje strane ugrađene svojevrsne imitacije difuzora vazduha. Ovaj projekat u katalogu SR Auto Group zaveden je pod šifrom „agresivan dizajn, luksuzan enterijer“, što u praksi znači da je unutrašnjost presvučena veoma kvalitetnom kožom, koja je ručno prošivena stilizovanim narandžastim koncem. Osim na sjedištima koža se našla i na oblogama vrata, upravljaču i ručici mjenjača. Mehaničari SR Auto Group ništa nisu radili na motoru i elektronici, jer je po njima serijsko ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,6 sekundi sa maksimumom na 170 km/h sasvim dovoljno da mali gradski automobil poput ovog opravda svoj „zločest“ izgled.

 

Datum objave: 27/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook