Naslovna > Auto moto sport > Sezona počela u Dubai-u i SAD-u

Red Bull X-Fighters

Sezona počela u Dubai-u i SAD-u

Početak Red Bull X-Fighters sezone 2012, FMX elita je drugu godinu za redom prvo sletjela u Ujedinjene Arapske Emirate, tačnije u grad života i sjaja - Dubai.

Tu, tornjevi Jumeirah Beach Residence i impresivni Burj Al Arab paraju nebo, čineći fascinantan prizor za sve one koji ne žive u ovom zemaljskom raju. Dubai je 13. aprila, na Stazi Jumeirah Beach Residence bio domaćin prve ovogodišnje Red Bull X-Fighters trke, a junaci kao što su prošlogodišnji prvak Dany Torres, Nate Adams i Andre Villa stigli su u nadi da će se kući vratiti s velikim brojem osvojenih bodova. Nakon prošlogodišnje premijere kompletno takmičenje ponovo je održano direktno na plaži, s razlogom što je staza sada bilo još impresivnije pripremljena.

U briljantnoj predstavi pred 20.000 gledaoca ove godine pobjedu je odnio Novozelanđanin Levi Sherwood koji se najbolje snašao između gradskih svjetlucavih nebodera i zalivskog mora boje tirkiza. Započinjući pobjedom šest mjeseci dugu sezonu sa šest takmičenja na četiri kontinenta, Dubai je dao Sherwoodu četvrtu pobjedu u karijeri i prvu nakon trijumfa u Londonu 2010. godine. Na veliko iznenađenja ljubitelja Red Bull X-Fighters takmičenjna, drugu poziciju osvojio je Australijanac Rob Adelberg, dok je treće mjesto pripalo Čileancu Javier Villegasu.

Bila je to noć puna nervoze, koja je bila najevidentnija kod branioca titule Španca Dany Torresa i Norvežanina Andre Ville. Oba su ispala već u četvrtfinalu, završivši na kraju takmičenja na razočaravajućoj osmoj, odnosno petoj poziciju. Villa je bio jako srećan nakon osvajanja druge pozicije u kvalifikacijama, te se sada nadao i pobjedi koju u prošloj sezoni nije mogao da ostvari zbog ozljede noge. Najveće iznenađenje svakako je priredio Čileanac Villegas, koji je poslije osvajanja trećeg mjesta izjavio da je nakon godina odricanja konačno uspio u svom cilju i da će nastojati da bude na pobjedničkom postolju tokom cijele sezone.

 

Nakon nepunih mjesec dana red Bull X-Fightrers karavan stigao je na svoju drugu destinaciju Glen Helen u SAD. Poslije dvije godine pauze Red Bull X-Fighters tako se vratio na američko tlo. Prva dva takmičenja bila su održana u Fort Worthu u Texasu, a ove godine manifestacija se preselila u novi dom FMX-a, motocross hram Glen Helen u južnoj Kaliforniji. Kultna motocross staza je postala poznata još 1985., a sa svojom bogatom motocross istorijom činila se kao idealno mjesto za južno-kalifornijsku premijeru Red Bull X-Fightersa. Na drugoj trci ovogodišnjeg Red Bull X-fighters šampionata koji se vozi za nagradu od milion američkih dolara, na opšte oduševljenje brojne publike pobijedio je Amerikanac Todd Potter. Staza u Glen Helenu ostaće upamćena i po najvećoj rampi u šampionatu visokoj 18,5 metara, na kojoj su najviše uzbuđenja priredili pobjednik Potter i na kraju drugoplasirani Francuz Thomas Pages.

Da će ovogodišnja sezona biti i više nego uzbudljiva potvrdilo je još jedno iznenađenje, tačnije treće mjesto Amerikanca Wes Ageea. Najveći ceh u Glen Helenu i ovaj put su platili favoriti na papiru, Španac Dany Torres i Novozelanđanin Levi Sherwood, koji nisu imali dovoljno hrabrosti da se uhvate u koštac sa zastrašujućom 18,5 metara visokom rampom.

Nakon Glen Helena, Potter sada vodi na turneji sa ukupno 135 bodova, drugu poziciju drži Sherwood sa 130, dok treće mjesto pripada Čileancu Javier Villegasu sa 120 bodova. Sljedeća trka Red Bull X-Fighters šampionata održava se 16. juna u Istanbulu.
 

Datum objave: 01/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook