Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Širenje infrastrukture za e-automobile

Elektrifikacija

Širenje infrastrukture za e-automobile

U Velikoj Britaniji ozbiljni su u namjeri do do sredine naredne decenije zabrane prodaju novih modela sa SUS motorima te da upotpunosti prijeđu na električna vozila...

Sa ciljem potpunog prelaska na električne automobile do 2035. godine u Britaniji se užurbano radi na proširenju mreže javnih punjača za automobile sa ovim tipom pogonskih sklopova. Izgradnja odgovarajuće infrastrukture neophodna je kako bi plan elektrifikacije mogao efikasno da se sprovede. Tako je tokom prošle godine u ovoj ostrvskoj zemlji izgrađeno 7.600 na nacionalnom nivou, što je povećanje od 37% ukupnog broja stanica na kojima stanovnici ove države mogu da pune svoje priključne hibride i potpuno električe automobile. Prema zvaničnim podacima vlasti ove zemlje, trenutno je u funkciji 28.735 punionica u državi, od kojih su 5.156 brzi punjači.

 

 

 

 

 


Međutim iako ova brojka djeluje velika, ona ipak nije dovoljna, naročito ako se uporedi broj javnih punjača na 100.000 stanovnika ove zemlje. U tom slučaju stanje je još uvijek nezadovoljavajuće jer na ovu cifru ljudi dolaze svega 42 punjača od kojih su samo 7.7 brzi. Dakle jasno je da će se trend širenja mreže ovih punjača nastaviti i u narednom periodu kako bi se dostigao broj koji će efikasno moći da zadovoljava potrebe građana. Takođe bitno je napomenuti da je i raspored punjača izrazito neravnomjeran, te da se u Londonu i okolini nalaze 102 punionice na 100 hiljada stanovnika, dok je u Sjevernoj Irskoj stanje mnogo lošije sa samo 18 punjača naisti broj ljudi. 

 

Datum objave: 24/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook