Naslovna > Auto moto sport > Sjajni Kvartararo za drugu pobjedu Yamahe

MotoGP

Sjajni Kvartararo za drugu pobjedu Yamahe

Nova sezona MotoGP-a počela je prošle nedjelje fantastičnom trkom u kojoj je Vinjales pobijedio, a njegov timski kolega Fabio Kvartararo pobrinuo se za još jednu uzbudljivu trku u Kataru kojoj je mladi Francuz pokazao svoje umijeće...

Prvu pobjedu otkako je vozač fabričkog tima Yamahe Fabio Kvartararo je ostvario na Velikoj nagradi Dohe na stazi ,,Losail“. Mladi Francuz je kroz cilj prošao sa skoro sekundu i po prednosti u odnosu na drugoplasiranog Žoana Zarka, koji je u foto-finišu bio ispred timskog kolege Horhea Martina. Zarko je tako postao prvi francuski vozač koji je 50 puta bio na pobjedničkom postolju u svim klasama, a osim toga, zajedno sa pobjednikom trke, na podijumu su se po prvi put od 1954. godine našla dva francuska vozača.

 

 


Nakon odlične trke prije sedam dana njegovog timskog kolege Maverika Vinjalesa, Kvartaro je ovoga puta odvezao fantastičnu trku, naročito u drugom dijelu, gdje je uspostavio ritam i počeo da se probija. Pet krugova prije kraja prestigao je Zarka i krenuo u ofanzivu na Martina, koji je sve vrijeme bio u vođstvu. Dvojac se nekoliko puta smjenjivao na prvoj poziciji, ali je na kraju Kvartaro bio ipak nešto brži. Druga trka sezone ostaće upamćena u istoriji po tome što je na njoj viđena najmanja razlika između prvog i 15. mjesta. Mladi Francuz imao je prednost od skoro sekundu i po u odnosu na drugoplasiranog, a u odnosu na Migela Oliveiru iz KTM Racinga, koji je osvojio posljednji bod, razlika je bila samo 8,829 sekundi, čime je za više od šest sekundi nadmašen prethodni rekord. Uvodne dvije trke na savršen način su najavile šta nas čeka ove sezone, koja se nastavlja 18. aprila za Veliku nagradu Portugala.

Datum objave: 05/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook