Naslovna > Vijesti > Sjećanje na Pininfarinu

Ferrari Sergio

Sjećanje na Pininfarinu

Veliki dizajner automobila Sergio Pininfarina preminuo je 2012. godine a Ferrari je odlučio da mu oda počast tako što je u saradnji sa studijom Pininfarina predstavio model Sergio ...

Ovaj proizvođač želio je da obilježi 60 godina saradnje sa Pininfarinom, koja je imala ključnu ulogu u izgledu jedinstvenih Ferrarijevih automobila poput modela Daytona Spider ili Testarossa. Zamisao je bila i da se na neki način, oduži velikom dizajneru, pa je tako uz pomoć njegove matične kompanije kreirao specijalan model koji nosi ime ovog velikana u automobilskoj industriji - Sergio.

 


Ferrari Sergio baziran je na modelu 458 Spider, a izrađen je u targa stilu. Crvena boja, koja je prepoznatljiva za ovaj brand i na ovom automobilu dominira, s tim što ima i nesvakidašnje farove vizuelno povezane sivom lajsnom. Sive boje su takođe i aerodinamični dodaci na prednjem dijelu vozila, poklopcu prtljažnika i motora, ali i na pragovima i donjem dijelu zadnjeg branika, koji je ukrašen moćnim difuzorom i sa dvije izduvne cijevi. Enterijer se ogleda u Ferrarijevom prepoznatljivom stilu. Za pogon je upotrebljena najnovija verzija 4.5 litarskog V8 atmosferca koji se nalazi i u modelu 458 Speciale A. Motor proizvodi 605 ks (445 kW), pri 9.000 o/min, i razvija 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta na 6.000 o/min.

 

Još jedna zanimljivost koja karakteriše svega 6 modela Sergija ogleda se i u oznakama sa njegovim imenom koje su ispisane Pininfarina fontom. Ferrarijeva limitirana proizvodnja modela Sergio, čija cijena nije poznata, unaprijed je rasprodata, a prvi primjerak će otići kupcu u Abu Dabi.

Datum objave: 09/12/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook