Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sljedeći Passat, Tiguan i T-Roc biće posljednji automobili sa tradicionalnim motorima

VW Golf 9 bez SUS agregata

Sljedeći Passat, Tiguan i T-Roc biće posljednji automobili sa tradicionalnim motorima

VW namjerava da od 2023. godine prodaje samo električna vozila u Evropi, dvije godine prije nego što stupi na snagu zabrana prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropskoj uniji...

U intervjuu za njemački časopis Automobilwoche, CEO VW brenda Thomas Schäfer govorio je o tome šta budućnost donosi za brend iz Wolfsburga. Razgovor je neizbježno bio usmjeren ka električnim vozilima i tome kako ova inicijativa za nultu emisiju označava početak kraja za automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. U tom smislu, prvi čovjek je otkrio da je VW skoro završio sa lansiranjem novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

 

 

 


Kasnije ove godine, njemački brend namjerava da lansira sljedeću generaciju Passat-a (samo kao karavan) i Tiguan-a. 2024. godine, novi Tayron (kompaktan krosover za Kinu) će pratiti, zajedno sa osvježenim T-Roc-om 2025. Schäfer kaže da će to biti posljednji automobili sljedeće generacije sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i biće dostupni do 2030-ih: "T-Roc je posljednji novi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropi koji vidimo na horizontu. Naravno, drugi dobijaju još veća ažuriranja. Ali potpuno novi automobili nisu u planu nakon toga, barem ne još."

 


A šta je sa Golfom? "Veliko ažuriranje" će biti predstavljeno 2024. godine kako bi model ostao svjež i konkurentan do kraja decenije. Deveta generacija sa benzinskim/dizel motorima nije planirana, ali VW-ova vrhovna uprava to nije potpuno isključila: "Ako se svijet razvija potpuno drugačije nego što se očekuje do 2026. ili 2027. godine, tada možemo lansirati potpuno novi automobil. Ne vjerujem u to. Trenutno to nije planirano." Schäfer je nagovijestio da se bliži kraj za Polo, jer će nadolazeći propisi o emisijama Euro 7 učiniti da suviše skupo bude mali automobil nakon dodavanja hibridnog sistema. Nastavio je da će na kraju koštati otprilike koliko i ID.2 iz 2025. godine, i "morate se zapitati da li i dalje ima smisla" prodavati subkompaktni hečbek sa benzinskim motorom.

 


Kompaktni električni krosover proizveden u Volfsburgu će biti lansiran 2026. godine, a čovjek koji rukovodi VW-om je rekao da bi mogao da se nazove ID. Tiguan. Kompanija namjerava da održi ikonična imena i tokom ere električnih vozila, pa se nazivi Golf i Tiguan neće penzionisati nakon završetka ere sa benzinskim motorima. Schäfer je rekao da električni Golf na MEB/MEB+ platformi nije planiran i da će se dogoditi samo na nadolazećoj SSP arhitekturi, tako da će to biti poslije 2028. godine.

Datum objave: 03/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook