Naslovna > Auto moto sport > Spektakl u Sarajevu 6 i 7 jula

'Sarajevo 2013' media info

Spektakl u Sarajevu 6 i 7 jula

Manifestacija 'Sarajevo 2013' ponudit će posjetiteljima mnogo više od samog utrkivanja na 402 metra, iako atraktivnost najavljenih takmičara sama po sebi garantuje kvalitetan sadržaj...

Najbrži vozači iz užeg i šireg okruženja nastupit će početkom Jula u Sarajevu na manifestaciji 'Sarajevo 2013' koja će biti održana 6. i 7. Jula u Sarajevu, na lokaciji LOT 1 sarajevske obilaznice u izgradnji, i to u mjestu Dobroševići/Bojnik (u blizini stočne pijace).

 


'Sarajevo 2013' je trka ubrzanja na 402 metra, najmlađa ali i najmasovnija i prema broju takmičara i publike najmasovnija auto-moto disciplina ne samo u BiH već i u regiji!

 


U subotu, 6.Jula, vozit će se po prvi puta u BiH trka koja se boduje za zvanični državni Šampionat, budući da su Sportski Auto-Moto Savez BiH (SAMS BiH) i nosilac FIA licence BIHAMK uvrstili disciplinu A10 (trke ubrzanja) u zvanični kalendar takmičenja. Nova vrsta klasifikacije takmičara koja je u skladu sa FIA pravilima objavljena je još početkom godine i takmičari će na ovoj trci premijerno voziti po novom sistemu. Pored toga, ostavljen je prostor svim zainteresovanim koji nisu ispunili uslove za licencu da u dvije amaterske klase pokušaju doći do pehara i nagrada.

 

 

U nedjelju, 7.Jula, vozit će se otvoreno takmičenje koje se neće bodovati i na kojem i licencirani vozači i oni koji nemaju licencu mogu nastupiti ravnopravno, sa klasifikacijom koja je bila ustaljena do ove godine a to je vremenski index, i u interesantnim dvobojima pokušati doći do vrijedne nagrade.
 

 

Manifestacija 'Sarajevo 2013' ponudit će posjetiteljima mnogo više od samog utrkivanja na 402 metra, iako atraktivnost najavljenih takmičara sama po sebi garantuje kvalitetan sadržaj.
Izdvojit ćemo samo neke od sadržaja koji će doprinijeti potpunom ugođaju onih koji se odluče posjetiti manifestaciju.

 


Glavna atrakcija za publiku bit će sasvim sigurno mađar Csaba Erdos (Čaba Erdoš), i to iz dva uvjerljiva razloga!
Prvi je njegov jedinstveni, preko 2000 KS snažni Dragster (na plakatu) kojim će pokušati da obori brzinski rekord BiH koji je sam postavio 2011.g. na utrci 'Gradiska 2011'. Taj rekord trenutno iznosi 8,7 sec@402m sa izlaznom brzinom od 290 km/h. Za sarajevo je najavio vožnju od impresivnih 7sec@402m i izlaznu brzinu veću od 300 km/h !
Drugi razlog je što je Csaba profesionalni kaskader koji glumi čak i u Hollywood-skim filmovima, te svjetski vice-prvak u stunt vožnjama na motoru!

 

Njegov tim će zajedno sa njim oba dana manifestacije prirediti nezaboravan polusatni program egzibicionih vožnji na motoru, quadu, te drugim prevoznim sredstvima! Ko do sada nije vidio kako izgleda voziti 4 ili čak 5 osoba na motoru i to na zadnjem točku imat će sada priliku, i to uživo, a to je samo mali dio repertoara ovog izvrsnog showmen-a!

 


Još jedan dodatni sadržaj vrijedan isticanja je 'Supercar Challenge'! Revijalna trka sa 10-15 superbrzih serijskih sportskih automobila. Potvrđen je dolazak nekoliko Porsche modela od kojih izdvajamo Porsche 911 Turbo, Porsche Gemballa 911, Porsche Carrerra S, zatim Dodge Viper RT10, Nissan Skyline GTR, BMW 1M, Lotus Elise Kompressor, Audi R8, a očekuje se potvrda još nekoliko vrlo egzotičnih modela poput Ferrari-a i Lamborghini-a. Dio ovih automobila nastupit će i u zvaničnom takmičenju a dio će biti isključivo na ovoj revijalnoj utrci. Sasvim sigurno spektakl za publiku koja će imati rijetku priliku vidjeti te automobile na jednom mjestu a još rijeđu da se voze punim gasom!

 


Izdvojiti vrijedi i druge sadržaje poput atraktivnog 'pranja' automobila – sexy car wash, vožnje u simulatorima, ugostiteljski prostor sa preko 500 sjedećih mjesta, LED video zid koji će prenositi uživo dešavanja sa staze, ali i zabavne sadržaje poput muzičkih mini koncerata na stazi, od kojih svakako izdvajamo nastup perspektivnog i veoma popularnog mladog bh pjevača Maida Hećimovića !

 


Pored svega ovoga publika će moći osvojiti i vrlo vrijedne nagrade!
SM Chiptuning i CA Performance Sarajevo nagradit će po jednog sretnog dobitnika u subotu i nedjelju sa besplatnim chip tuningom automobila.

 


CAC Folija nagradit će nekoliko sretnih dobitnika sa bonovima za besplatnu ugradnju sigurnosnih i protuprovalnih folija za auto stakla uz mogućnost zatamnjivanja u zakonski dozvoljenim okvirima.
Kare Autodijelovi d.o.o. nagradit će sretne dobitnike vrijednim paketima auto opreme.

 


Ipak, po mnogima najvrijednija nagrada nije robna, već upravo ona koja se novcem ne može kupiti.
Jedan sretni dobitnik ili dobitnica na stazi moći će osvojiti vožnju u trenutno najbržem automobilu u regiji, Opel Calibri sa 930 KS vlasnika Marina Buličića iz Kaštela kod Splita. Iako postoji mogućnost da će trenutni regionalni rekord od 9,8sec@402m biti oboren u Sarajevu, Marin kao trenutno najbrži takmičar pristao je pružiti jednom sretnom dobitniku/dobitnici mogućnost da uživo osjeti ubrzanje sa kojim se ne mogu mjeriti ni mlazni avioni pri polijetanju !

 


Kroz cjelodnevni program publiku i takmičare vodit će poznati TV voditelji Sunčica Šehić i Adis Hadžić.
Neke sadržaje namjerno smo izostavili, što iz razloga jer bi oduzelo previše prostora, tako i iz razloga da posjetitelji budu prijatno iznenađeni na samoj manifestaciji !


 

Datum objave: 26/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook