Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Spektakularni let pored zamka Neuschwanstein brzinom od 200 km/h

Jedinstven pogled na bajkoviti zamak

Spektakularni let pored zamka Neuschwanstein brzinom od 200 km/h

Letenje pomoću wingsuit odijela daje drugačiju dimenziju padobranstvu, često započinje s različitih visokih tačaka, a ono što ga izdvaja jeste specijalni dizajn odijela koji olakšava horizontalni let...

Njemački BASE skakač i padobranac Max Manow dodao je još jednu upečatljivu avanturu svojoj impresivnoj listi poduhvata - spektakularan let u blizini veličanstvenih tornjeva zamka Neuschwanstein u Njemačkoj. Koristeći specijalno wingsuit odijelo za letenje, Nijemac je zabilježio zamak Bavarske iz jedinstvene perspektive. Avantura Maxa Manowa započela je sa stanice žičare na planini Tegelberg u selu Schwangau u Bavarskoj, iskoristivši povoljne vremenske uslove i blagi sjeveroistočni vetar. Krenuo je sa visine od oko 1.666 metara i preletio oko 2,5 kilometara. Dok je letio paraglajderom na visini od 600 metara iznad Pöllatschluchta, izveo je jedinstven manevr u vazduhu koristeći svoje specijalno wingsuit odijelo. Njegova hrabra avantura uključila je trenutak slobodnog pada sa visine od 100 metara nakon što se odvojio od paraglajdera, demonstrirajući impresivnu vještinu i hrabrost.

 

 

 


Dok je brzinom od gotovo 200 km/h letio kraj veličanstvenog zamka Neuschwanstein, Manow je omogućio nezaboravan pogled na ovu bajkovitu tvrđavu. Nakon kratkog kontrolisanog leta, aktivirao je svoj padobran i sigurno sletio na obližnje polje. Paralelno, njegov paraglajder je precizno pratilo unapred planiranu rutu i sletjelo blizu Marienbrückea, gdje ga je Manow kasnije pronašao. Zamak Neuschwanstein, izgrađen u 19. vijeku, i danas stoji ponosno u Njemačkoj i smatra se inspiracijom za bajkovite dvorce. Takođe je bio izvor inspiracije za Walta Disneya prilikom kreiranja zamka u priči "Trnoružica", što je dodatno povećalo popularnost ovog čarobnog zdanja.

 


Kada je reč o Maxu Manowu, njegova strast prema letenju potiče još iz mladosti koju je proveo u selu Schwangau. Na svoj 14. rođendan je dobio poseban poklon - priliku za tzv. tandemske skokove, što je zapravo bio početak njegove avanture u svijetu padobranstva. Danas, sa gotovo 10.000 skokova iza sebe, Max je duboko uronjen u svijet vazdušnih avantura i jedan je od istaknutih članova tima Red Bull Skydive. Takođe dijeli svoje znanje i iskustvo sa početnicima i iskusnim padobrancima kao certifikovani rigger (montažer padobrana) i instruktor.

Datum objave: 04/10/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook