Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Spektakularni „sudar" hip hopa i klasike u Narodnom pozorištu Sarajevo

Red Bull Symphonic

Spektakularni „sudar" hip hopa i klasike u Narodnom pozorištu Sarajevo

Red Bull Symphonic je realizovan u koprodukciji upravo sa Narodnim pozorištem Sarajevo, a partner projekta bio je Taigo, prvi Volkswagenov SUV coupè...

U Sarajevu je održan Red Bull Symphonic, audiovizuelni spektakl u kojem su se susreli hip hop i klasična muzika. U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta, svoje najveće hitove su uz pratnju Sarajevske filharmonije izveli Helem Nejse, Frenkie, Kontra i Indigo. Događaj koji su fanovi hip hopa sa nestrpljenjem iščekivali konačno se i desio, i nije pretjerano reći da je opravdao (i premašio) ionako visoka očekivanja. Neka od najpoznatijih imena BiH hip hop scene predstavila su uzbudljivi spoj rapa i klasične muzike, u jedinstvenom audiovizuelnom spektaklu.

 

 

 


Za koncert je vladao izuzetan interes, o čemu svjedoče i ulaznice rasprodane u svega dva dana, te ne čudi što je sala Narodnog pozorišta bila puna fanova koji su došli da čuju svoje omiljene izvođače u potpuno drugačijem izdanju. Iako pozorište nije ambijent karakterističan za hip hop koncert, niti je rep muzika ono što prvo pada na pamet kada se spomene Talijin hram - njihov spoj je funkcionisao iznenađujuće. Bez obzira što je koncert bio sjedeći, publika se odlično zabavljala u vrhunskoj atmosferi.

 

 

 

Koncert su otvorili Helem Nejse, koji su već izlaskom na pozornicu izazvali erupciju oduševljenja. Od prvih taktova krenuli su žestoko, i uz zdušnu podršku publike napravili sjajnu atmosferu. „Bilo je genijalno. Koncerte inače izvodimo kao bend, ali ovo je orkestar od 50 i nešto muzičara koji izvode naše pjesme. Bez pretjerane filozofije, ovo je ostvarenje sna", izjavio je nakon nastupa Gagara iz Helem Nejse, a s njim se složio i DJ Toši: „Koncert je prošao u trenu, bilo je ovo ostvarenje sna.“

 

 

 

Nakon njih je na scenu izašao Indigo, repriziravši prvi BiH Red Bull Symphonic, na kojem je prošle godine u sarajevskom Domu mladih uz 18-člani gudački orkestar predstavio svoj prvijenac „Victoria". No, uz jednu bitnu razliku: ovog puta je prisutna bila i publika, koja je njegov filmični set nagradila zasluženim ovacijama. Mjesto na bini potom su zauzeli Frenkie i Kontra. Prekaljeni hip hoperi su nizom provjerenih hitova natjerali publiku da repa uglas sa njima. Na kraju su im se pridružili i Helem Nejse, te su nekoliko pjesama izveli zajedno, što je raspoloženje u sali dovelo do vrhunca.

 

 

 

Koncert se na velikom video zidu i uz vrhunski zvuk gledao i ispred zgrade pozorišta, gdje je Pozorišni trg Susan Sontag bio ispunjen fanovima koji nisu uspjeli kupiti ulaznice, ali i prolaznicima i turistima. Tako se ovaj događaj savršeno uklopio u specijalni program „Kultura na ulice!" koji Narodno pozorište provodi ove godine i koji donosi bogat kulturni i umjetnički sadržaj na otvorenom.

Datum objave: 17/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook