Naslovna > Teme > Srce Toyote u BiH

Predstavljamo - AFA Racing

Srce Toyote u BiH

AFA Racing je svojim poslovnim uspjehom te načinom poslovanja, postalo najvažniji Toyotin partner u Bosni i Hercegovini, te kao takvo nameće standarde kojima teži veliki broj sličnih kompanija u našoj zemlji

Osnovano prije 14 godina, preduzeće AFA Racing, ovlašteni zastupnik vozila Toyota i Lexus do danas je izraslo u stabilnu i uspješnu kompaniju, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje poslovne rezultate. Svakako, za to je zaslužna i Toyota, kao brend iznad svega kvalitetnih i pozdanih automobila, za čije proizvode se, i pored naklonosti ka njemačkoj autoindustriji, svake godine odlučuje sve veći broj vozača u našoj zemlji. Upravo zbog ovakvog rastućeg udjela na bh. automobilskom tržištu, preduzeće AFA Racing je u prošloj 2011. godini uspjelo ispuniti sve zacrtane planove.

 

„Mi smo uspješno završili prethodnu godinu, bez obzira na poteškoće koje su nas pratile u određenim vremenskim periodima. Prošle godine imali smo samo jedan novi model,Yaris, no i pored toga zadovoljni smo postignutim rezultatima.U ovoj godini primarni nam je cilj ponoviti uspjeh iz prošle godine, barem do mjeseca novmebra kada nam dolazi novi Auris, koji ima novu strategiju u pogledu dizajna a staru strategiju u pogledu kvaliteta. Nakon Aurisa dolazi nam novi RAV4, koji će nam, s obzirom na to kako je prihvaćen ovdje, pomoći da ovu godinu završimo uspješno“ – rekao je gospodin Fuad Ahmić, direktor AFA Racing d.o.o

 

 

Ova kompanija trenutno posluje na dvije lokacije, u Semizovcu pored Vogošće te u Blažuju na Ilidži, a plan je da se gro poslovanja prebaci na Ilidžu, gdje AFA Racing raspolaže sa najsavremenijim prodajnim salonima za Toyotu i Lexus. U prošloj godini 70 % prodaje desilo se na Ilidži, stoga je strategija za budućnost jasna: u Semizovcu će se poslovanje bazirati na postprodajne usluge, dok će se prodaja odvijati u novom centru u Blažuju. Kada se govori o ovoj kompaniji, jedan dio u priči se posebno izdavaja, a to je uvođenje Lexusa u BiH. Iako se u početku činilo da će projekat uvođenje Toyotinog luksuznog podbrenda Lexus u BiH zavrišti neslavno, to se ipak nije dogodilo, a sve zasluge za pozitivan rasplet najviše zaslužuje upravo gospodin Ahmić.
„Uopće se ne kajem što smo doveli Lexus u BiH. Ja sam državljanin ove zemlje i želim da moja zemlja ima sve što imaju i ostale razvijene zemlje Europe, pa tako i Lexus. Izuzetno sam ponosan na projekat sa Lexusom, jer recimo jedna razvijena Turska nema Lexus, a mi ga imamo.“ – rekao je gospodin Ahmić.đ

 


Iako Lexus u Bosni i Hercegovini nije prisutan dugo, pozicioniranje na tržištu je evidentno, te je sve više ljudi koji se raspituju o ovom brandu. Ono što ne ide u prilog ovoj premium marki, jeste činjenica da naša država ne subvencionira kupovinu hibridnih vozila. No prostom računicom dođe se do podatka da vozači koji mjesečno prelaze mnogo kilometara, kao što su taksisti, u uštedama na gorivu vozeći hibridno vozilo, mogu pokreti mjesečni anuitet, ako kupe vozilo preko lizinga.
„Zaista je otežavajuća okolnost što naša zemlja nema zakone o subvencioniranju kupovine ekoloških vozila, međutim i pored toga Lexus je kao brand svakim danom sve prisutniji u BiH. Prošle godine u tome nam je pomogao model Ct200h, dok ove godine s nestrpljenjem očekujemo staru zvijezdu u novom obliku, model GS, za koji evo nekoliko mjeseci prije tržišnog plasmana već imamo narudžbe“ – rekla je Azra Ahmić, menadžer Lexusa u BiH.
Da li će dolasci novih modela Toyote i Lexusa još više poboljšati poslovne rezultate preduzeća AFA Racing vidjećemo već u ovoj godini, ali svakako da ako radite sa kvalitetnim i svjetski cijenjenim proizvodima, sumnja u uspješnost nikako ne bi trebala da postoji ni kao opcija.
 

Datum objave: 03/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook