Naslovna > Vijesti > Šta kad brava zaledi ?

Mali savjeti

Šta kad brava zaledi ?

Kada u bravama na vratima automobila uđe vlaga i zaledi se, često je nemoguće ući u automobil. Da ne biste tokom zime imali problem da ne možete ući u svoj automobil zbog toga što se brava zaledila, na vrijeme treba misliti kako rješiti taj problem.

Mnogim vozačima u zimskim uslovima ulazak u vozilo često predstavlja noćnu moru, jer se brava na vratima zaledi usljed velike hladnoće.Nekoliko je načina kojima možete da rješite problem zamrznutih vrata na vašem automobilu. Jedan od njih je i upotreba glicerina. Ubrizgavanjem glicerina u sve brave spriječićete stvaranje leda i zaglavljivanje brava.
Sve što je potrebno jeste da u otvor brave ubrizgate nekoliko kapi glicerina ili da ga nanesete na ključ, a zatim više puta uvučete i izvučete ključ, a nakon toga da odključate i zaključate bravu kako bi glicerin ušao u sve dijelove mehanizma.

 

Glicerin je dostupan uglavnom u apotekama.  Takođe, postoji i specijalno sredstvo na bazi glicerina koje možete kupiti u prodavnicama auto kozmetike, a cijena je priibližno ista.Ukoliko nemate glicerin pri ruci, topla voda takođe oslobađa vrata vašeg automobila. Ili ukoliko niste na vrijeme namazali sve potrebne dijelove glicerinom, može vam se dogoditi da se vrata automobila zalede i da ne možete ući u automobil. U tom slučaju vrata možete osloboditi toplom vodom.Za ovu radnju potrebno je da imate flašu tople vode i da je sipate na dijelu gdje se vrata spajaju sa automobilom. Kada otvorite jedna vrata i upalite motor, grijanje će osloboditi ostala vrata automobila. Nakon što tokom vožnje vrata malo popuste, premažite ih glicerinom, kako vam se ovo ne bi ponovo dogodilo.

 

 

Ne otvarajte vrata na silu, jer ih tako možete oštetiti. Jedno od najboljih mjesta za sušenje vrata i odleđivanje brava su garaže ili parking garaže tržnih centara, pa tako da kada krenete u kupovinu iskoristite priliku da poslije toga glicerinom namažete kedere.Voda lako ulazi u bravu i kada zaledi dešava se da ne možete da gurnete ključ u bravu. Pored glicerina i tople vode, postoje i razni sprejevi koji služe za odleđivanje brava. Njih možete kupiti na mjestima gdje se kupuje auto kozmetika.  Sprej je jednostavno potrebno nanijeti na ključ i i zatim otključati bravu.Postoji i alternativna metoda – zagrijavanje ključa upaljačem. Upaljačem treba zagrijati ključ, a zatim tako zagrijan gurnuti u bravu i otključati. Ako radnja ne uspije iz prve, potrebno je ponoviti zagrijavanje ključa nekoliko puta..Naravno, napominjemo i da je upaljač, glicerin, sprej i vodu potrebno držati u stanu ili garaži gdje će vam uvijek biti pri ruci, a ne u automobilu, jer ukoliko brava zaledi, ova sredstva zatvorena u automobilu vam neće biti od koristi.

 

 

Datum objave: 26/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook