Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Šta Red Bull Cliff Diving u Mostaru čini jedinstvenim?

Unikatna lokacija

Šta Red Bull Cliff Diving u Mostaru čini jedinstvenim?

Ove godine nastupiće 12 muškaraca i 12 žena (po osam iz stalne skakačke postave, te po četvoro sa pozivnicom). Prvu seriju skokova u četvrtak izvešće direktno sa kamenog luka mosta, dok će u petak i subotu skakati sa platformi visokih 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene)...

Stari most će ove sedmice po osmi put biti domaćin takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Mostar je stekao status pravog "klasika" u prvenstvu, zahvaljujući nizu zanimljivih karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih lokacija. Peta, pretposljednja stanica sezone donosi novi susret najboljih svjetskih skakača i skakačica sa mostarskom publikom. Za mnoge skakače ovo je omiljena stanica, a za to postoji više razloga. Impresivnu ljepotu same lokacije nije potrebno posebno isticati, jer je Stari most jedan od najprepoznatljivijih simbola cijele Bosne i Hercegovine. Ovo je jedina lokacija ove sezone - i jedna od rijetkih uopšte - koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine.

 

 

 


Pobjeda na Starom mostu ima veliki prestiž, jer se radi o mjestu sa najdužom tradicijom skakanja u vodu, koja traje čak četiri i po vijeka. Trijumf na Neretvi znači ulazak u ekskluzivno društvo. Još jedna posebnost ove stanice je što se skokovi izvode sa samog mosta. Mostovi su rijetko bili mjesta održavanja Red Bull Cliff Diving takmičenja, a ove godine je most u gradu na Neretvi jedini na kalendaru. Skokovi sa mosta donose svoje specifične izazove, pri čemu je najveći nedostatak referentne tačke, jer skakače ispod luka mosta dočekuje prazan prostor, što im otežava orijentaciju. Osim toga, takmičari se spuštaju u hladnu i brzu vodu Neretve, čija riječna struja znatno otežava doskok, što je jedan od ključnih faktora u ocjenjivanju sudija.

 


Naravno, ne smijemo zaboraviti strastvenu mostarsku publiku, koja izuzetno dobro poznaje skokove i iskreno ih voli. Skakači rijetko nastupaju pred gledaocima koji već decenijama prate takmičenja u skakanju. Zbog svih ovih faktora, takmičenje u Mostaru je nepredvidljivo i obiluje iznenađenjima. To se odražava i u broju takmičara koji su uspjeli da se popnu na pobjedničko postolje: na sedam dosadašnjih takmičenja, čak 19 različitih takmičara i takmičarki se popelo na prva tri mjesta - 10 u muškoj i devet u ženskoj kategoriji. Veliki Gary Hunt i nepobjediva Rhiannan Iffland dijele titulu sa po tri pobjede na Starom mostu. Ipak, nije im bilo lako da to postignu: Hunt je uspio tek u trećem pokušaju, dok je Iffland čekala čak četiri godine da ostvari trijumf u Mostaru.

Datum objave: 05/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook