Naslovna > Koenigsegg > CC850 > Superautomobil sa ručnim mjenjačem i 1385 konjskih snaga

Koenigsegg CC850

Superautomobil sa ručnim mjenjačem i 1385 konjskih snaga

Uprkos očekivanoj cijeni u milionima, kombinacija rijetkosti i nekih prilično izuzetnih detalja znači da je CC850 već rasprodan, a biće proizvedeno samo 50 primjeraka...

Prošlo je 20 godina otkako je prvi Koenigsegg isporučen svom vlasniku, a kako bi proslavio, švedski proizvođač superautomobila napravio je novi automobil - CC850, ali to nije jedini povod za slavlje, jer 2022. osnivač firme Christian von Koenigsegg puni 50 godina. Spolja je CC850 preuzeo dosta uticaja na dizajn od CC8S, jer ima tipične Koenigsegg karakteristike kao što su Teledial naplatke, ogromne bočne usisnike vazduha i, naravno, 'sinhrohelix' vrata. Unutrašnjost je takođe pomalo retrospektivna jer CC850 nudi manuelni mjenjač sa automatskim načinom rada. Prekidači sa potenciometrima na kontrolnoj tabli CC8S su očigledno smatrani previše retro za CC850 jer umjesto toga tu je ekran osjetljiv na dodir.

 

 

 

 

Uprkos nagovještajima CC8S, ispod poklopca motora CC850 je mnogo sličniji najnovijim superautomobilima kompanije Gemera, Jesko i Regera. Pokreće ga 5,0-litarski V8 sa dva turbo punjača koji proizvodi 1.385 KS, što je dvostruko više od CC8S, a na raspolaganju je i 1385 Nm obrtnog moment. Pogonska jedinica je uparena sa novim mjenjačem koji nudi i ručno i automatsko mijenjanje brzina. 'Engage Shift System' kako ga Koenigsegg naziva može promijeniti omjere šestostepenog mjenjača kako bi ponudio različite performanse u zavisnosti od načina vožnje, a automatski mjenjač ima devet stepeni prenosa za opuštajuće iskustvo vožnje.

 


Koenigsegg je postigao težinu iste brojke kao i konjskih snaga i obrtnog momenta, od 1.385 kg sa CC850, zahvaljujući širokoj upotrebi karoserije od karbonskih vlakana i kevlara. Još nema podataka o performansama, ali očekuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde i maksimalna brzina znatno iznad 320 km/h, što ga čini pravim rivalom još jednom superautomobilu sa ručnim mjenjačem - Gordon Murray Automotive T.50.
 

Datum objave: 22/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook