Naslovna > Vijesti > Sve manje registrovanih novih vozila

Europa

Sve manje registrovanih novih vozila

U februaru ove godine registracija novih vozila u Europi pala je za 9,7 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopštila je ACEA u Briselu

Prema podacima Asocijacije europskih proizvođača automobila u Briselu u februaru ove godine znatno je manji broj registrovanih novih vozila u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pad se bilježi postotkom od 9,7 % u odnosu na februar prošle godine kada je registrovano 888.878 jedinica. 

 

Najevidentniji pad je na drugom po veličini europskom tržištu, onom u Francuskoj, gdje je 20 % manje registrovanih novih vozila. Ništa bolje nije ni na trećem po veličini tržištu u Europi, italijanskom gdje je zabilježen pad od 19 %.  Negativni rezultati se bilježe i u Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji, ali su procenti u tim zemljama manji od 1%. No i ti su rezultati potvrda da se u Europi u februaru manje prodavalo u odnosu na prethodnu godinu. Ako sagledamo podatke u drugim zemljama, rezultati su još gori. U Portugalu je manje registrovano novih automobila u februaru za 48 % u odnosu na isti mjesec prošle godine, u Grčkoj je taj procenat 25 %, u Sloveniji  22 %. Dakle, radi se o negativnom trendu. No ima i pozitivnih primjera a najpozitivniji dolazi iz Estonije, gdje se bilježi rast registracija novih vozila za 29,7 %. U prva dva mjeseca na europskom tlu registrovano je 1,85 miliona novih vozila, što je 8,3 % manje u odnosu na isti period 2011. godine. 

Datum objave: 19/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook