Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Svjetska premijera novog vrhunskog modela u Šangaju

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance

Svjetska premijera novog vrhunskog modela u Šangaju

U novom AMG GT 63, 4,0-litarski V8 biturbo motor i AMG Electric Drive Unit zajedno razvijaju ukupnu snagu od 816 KS i maksimalni obrtni moment od 1.420 Nm. Ubrzanje do 100 km/h traje samo 2,8 sekundi, a maksimalna brzina dostiže 320 km/h, što jasno pokazuje koliku moć ima ovaj automobil...

Tokom trke Formule 1 u Šangaju, Mercedes-AMG je predstavio svoj najnoviji i najmoćniji model iz GT serije S E Performance hibridni sistem, koji kombinuje V8 agregat i električni motor, te donosi nevjerovatno brzo reagovanje i impresivnu snagu. Ova inovativna tehnologija, inspirisana Mercedes-AMG Petronas F1 timom, pruža jedinstveno iskustvo vožnje sa vrhunskim performansama i dinamikom. Sistemi poput AMG ACTIVE RIDE CONTROL-a sa poluaktivnom stabilizacijom i aktivnim upravljanjem zadnjih točkova obezbjeđuju savršen balans između dinamične vožnje i svakodnevne udobnosti. Pogon novog AMG GT 63 kombinuje AMG-ov 4,0-litarski V8 biturbo motor na prednjoj osovini s električnim motorom na zadnjoj osovini. Ovaj električni pogon koristi sinhroni elektromotor s trajnom pobudom od 150 kW (204 KS), povezan s dvobrzinskim mjenjačem i mehaničkim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem zadnje osovine. Baterija visokih performansi, dizajnirana za minimalnu težinu, takođe se nalazi iznad zadnje osovine. Ovakav kompaktan dizajn donosi brojne prednosti. Električni motor direktno djeluje na zadnju osovinu, omogućavajući da se snaga efikasnije pretvori u pogon, što pruža dodatnu snagu pri kretanju, ubrzanju ili preticanju. Ako zadnji točkovi počnu da proklizavaju, elektromotorova snaga može se prenijeti na prednju osovinu po potrebi. To je omogućeno zahvaljujući mehaničkoj vezi varijabilnog pogona na sva četiri točka, AMGPerformance 4MATIC+, putem kardanskog vratila i pogonskih vratila. Postavljanje električnog sistema na zadnju osovinu poboljšava raspodjelu težine i opterećenje osovina u vozilu, što doprinosi boljem upravljanju i stabilnosti.

 

 

 


Baterije moraju biti na određenoj temperaturi da bi radile optimalno, što znači da ako postanu previše hladne ili previše vruće, mogu privremeno izgubiti snagu ili čak moraju biti isključene kako bi se izbegla oštećenja uzrokovana pregrijavanjem. Održavanje stabilne temperature baterije ključno je za njenu efikasnost, trajnost i bezbjednost. Standardni sistemi hlađenja koji koriste samo vazduh ili hlade cio baterijski paket vodom mogu se brzo suočiti s ograničenjima, posebno jer se zahtjevi za baterije povećavaju zbog upotrebe ćelija sa sve većom gustinom energije. AMG 400-voltna baterija koristi inovativno direktno hlađenje kao svoju osnovu za visoke performanse: svaki od 560 ćelija hladi se pojedinačno. Svaka ćelija je konstantno okružena visokotehnološkom rashladnom tečnošću koja je bazirana na nezapaljivoj supstanci. Rashladna tečnost ima dva do tri puta veći toplotni kapacitet u poređenju s vodom, što joj omogućava da zadrži više toplotne energije. Da bi omogućili direktno hlađenje, AMG stručnjaci razvili su nove, milimetarski tanke rashladne kanale čija širina odgovara visini cilindričnih ćelija.

 


Unutrašnjost automobila dizajnirana je da zadovolji potrebe sportski orijentisanih vozača, ali i onih koji cijene maksimalnu udobnost. Dizajn kokpita, s centralnim ekranom u portretnom formatu, usmjeren je prema vozaču, stvarajući harmoničan i ugodan ambijent. Praktični koncept enterijera sa opcijom 2+2 sjedišta nudi obilje prostora za putnike. Jedna od posebnosti unutrašnjosti su električno podesiva AMG sportska sjedišta, koja kombinuju snažnu bočnu podršku sa visokim komforom za duža putovanja. Tri programa masaže dodatno povećavaju udobnost tokom vožnje na duge distance. ENERGIZING Package Plus opcija koristi različite funkcije sjedišta i osvjetljenje kako bi stvorila opuštajuće programe udobnosti. Opciona AMG "performance" sjedišta sa integrisanim naslonima za glavu i ventilacijom u naslonima pružaju još sportskiji osjećaj. Širok izbor materijala za presvlake sjedišta omogućava prilagođavanje u skladu s preferencijama - od luksuzne jednobojne ili dvobojne Nappa kože do posebno elegantne MANUFAKTUR Nappa kože sa dijamantskim prošivom. Sportski izgled naglašava kombinacija Nappa kože i MICROCUT mikrovlakana s kontrastnim šavovima u žutoj ili crvenoj boji.

Datum objave: 23/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook