Naslovna > Vijesti > Tehnički napredniji automobil

Volvo V60 Plug-in Hybrid - modelska 2014. godina

Tehnički napredniji automobil

Skandinavski dizajn karakterišu lijepi i jednostavni oblici bez nepotrebnih detalja...

Prvi svjetski dizelski plug-in hibrid je tehnički najnapredniji Volvo automobil svih vremena. To je električni, hibridni i sportski automobil spojen u jedan. Prateći uspjeh uvodne „Pure Limited“ verzije, genijalni Volvo V60 Plug-in Hybrid sada je dostupan sa potpunim izborom boja i opreme, kao i standardni V60, ali pritom zadržava izuzetno nisku emisiju ugljen dioksida od samo 48 g/km.

 

DIZAJN

Naglašen cestovni nastup

Dizajnerski tim je unaprijedio cestovni nastup Volva V60 Plug-in Hybrid, naglašavanjem njegovih horizontalnih linija. Silueta automobila je vizuelni podsjetnik da ovo nije obični karavan, već prostran porodični automobil atraktivne coupe linije. Na poklopcu prtljažnika prvog svjetskog dizelskog plug-in hibrida još uvijek ponosno stoji oznaka D6 AWD, što nagovještava njegove vrhunske mogućnosti.

 

Redizajnirani enterijer

Skandinavski dizajn karakterišu lijepi i jednostavni oblici bez nepotrebnih detalja. Kada je u pitanju enterijer, evidentna je posebna pažnja posvećena detaljima i materijalima kao što su drvo i koža, što uz pojednostavljene kontrole sve zajedno doprinosi specifičnom užitku vožnje. Tu su i nove boje materijala.

 

Grijano kolo upravljača

Kako bi se vozačima omogućila ugodna vožnja i tokom hladnih zimskih dana, elegantno trokrako kolo upravljača može se opremiti grijačem.

 

Nova, udobna sportska sjedišta

Čvrsta, ali udobna sjedišta, koja osiguravaju opušten dolazak i na najudaljenije destinacije, jedan su od prepoznatljivih elemenara Volva. Kupac Volva V60 Plug-in Hybrid, može naručiti i nova sportska sjedišta, koja zadržavaju tradicionalnu udobnost, te imaju naglašenu bočnu potporu cijelom dužinom, tako da čuvaju vozača čvrsto na mjestu.

 

Naglašena pažnja prema detaljima

Postoji još nekoliko primjera posebne pažnje posvećene razvoju automobila. Nekad vidljive prskalice za brisače su sa poklopca motora premještene ispod poklopca motora, što isti čini još elegantnijim. Pokrivač radara je obojen u sjajnu crnu boju, što ga čini gotovo neprimjetnim u masci hladnjaka. Uklonjen je hromirani okvir oko maske hladnjaka, dok novi veći tvornički logo doprinosi stamenitom nastupu automobila.

 

ŠASIJA I MOTORI

Genijalan spoj snage

Stražnji par točkova pokreće električni motor sa 68 KS i 200 Nm, koji se snagom snabdijeva iz 11.2 kWh litij-jonske baterije, smještene ispod prtljažnog prostora.

 

Vozač ima mogućnost izbora tri moda rada: Pure, Hybrid i Power, koji automobilu nude potpuno drugačiji temperament.

-       U Pure modu, automobil pokreće isključivo električni motor uz autonomiju kretanja do 50 km.

-       Hybrid mod je standard pri svakom pokretanju automobila. Dizelski i električni motor rade zajedno uz potrošnju od tek 1.8 litara na 100 km i emisiju CO2 od 48 g/km.

-       Power mode optimizira rad pogonskog sistema u cilju ponude maksimalnih mogućnosti. Dizelski i električni motor sabiraju snagu (215 + 68 KS) i obrtni moment (440 + 200 Nm), te tako nude vrhunske performanse, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.

 

Očuvanje snage u baterijama

Volvo V60 Plug-in Hybrid nudi opciju spašavanja baterijskog kapaciteta, u svrhu obezbjeđenja dovoljne količine snage za vožnju isključivo na struju, kao što je vožnja po gradu. Kada je uključena opcija Save (Sačuvaj), automobil osigurava dovoljnu količinu energije za čisti električni pogon. Po potrebi, generator može dopuniti bateriju, kako bi se obezbijedila vožnja samo na struju.

 

Punjenje kod kuće i programirano hlađenje i grijanje

Volvo V60 Plug-in Hybrid, puni se putem standardne utičnice (230V/6A, 10 A ili 16A) kod kuće ili na parkingu, a vrijeme punjenja zavisi od amperaže. Tako je za punjenje putem 6A utičnice potrebno 7,5 sati, utičnica od 10A vrijeme punjenja krati na 4,5 sati, dok punjenje putem 16A utičnice traje tek 3,5 sati.

 

Kako bi početak vožnje bio što ugodniji, vozač može ugrijati ili ohladiti putničku kabinu tokom procesa punjenja. To znači da se više kapaciteta baterije, može koristiti za pokretanje vozila. Ista se mogućnost može iskoristiti za hlađenje baterija. To znači da je primarno hlađenje izuzetno važno za maksimiziranje kapaciteta punjenja, odnosno raspona kretanja. Volvo V60 Plug-in Hybrid ima dvije mogućnosti grijanja. Prilikom vožnje na struju, koristi se PTC (Positive Temperature Coefficient) grijač zraka, a automobil posjeduje i dizelski grijač.

 

AWD pogon za bolju trakciju

Pritiskom na AWD (All Wheel Drive) dugme u centralnoj konzoli, aktivira se električno kontrolisani pogon na sve točkove. Umjesto mehaničke veze poput one kod konvencionalnih AWD sistema, u ovom slučaju centralna kontrolna jedinica vrši raspodjelu pogonske snage. Električni AWD pogon dizajniran je da ponudi bolju trakciju prilikom startanja, odnosno prilikom vožnje po skliskoj podlozi, kao što je snijeg i blato. Kada je AWD aktiviran, dizelski motor radi konstantno, dok generator održava dovoljan nivo napunjenosti baterija, kako bi motor na stražnoj osovini imao dovoljno snage.

 

Regeneracija kočione energije

Sistem kočenja u dvije faze je još jedan pametan dodatak Volva V60 Plug-in Hybrida. Kada vozač pritisne papučicu kočnice, sistem u početku koči stražnjim električnim motorom. Mehaničke se kočnice aktiviraju, tek kada situacija u vožnji zahtijeva jače kočenje ili kada stražnji motor ne može dovoljno usporiti automobil. Kočiona energija se koristi za regeneraciju energije u baterijama.

 

SENSUS

Potpuno novi infotainment sistem - Sensus Connect

Potpuno novi infotainment sistem, predstavljen u drugoj polovini 2013. godine, donosi osvježenu HMI funkcionalnost, sa brojnim inovativnim funkcijama, kao što je:

- unaprijeđeno osvježavanje sadržaja

- unaprijeđena navigacija sa 3D mapama

- nova 3G telematika (Volvo On Call) koja nudi WiFi hotspot i Internet konekciju

- TuneIn Internet radio (sa 80.000 kanala)

- Glasovno upravljanje većinom infotainment i navigacijskih funkcija

 

Adaptivni digitalni displej

Adaptivni digitalni displej, koji je debitovao na novom Volvu V40, sada je dostupan i u modelima serije 60. Ovaj aktivni TFT kristalni displej interakciji između vozača i vozila daje novu dimenziju, prikazujući u svakom trenutku sve relevantne informacije. Vozač može birati između tri grafičke teme:

Elegance tema je bazni mod sa tradicionalnom mirnom atmosferom, Eco tema donosi zeleno osvjetljenje, u cilju stvaranja ekološki nastrojene atmosfere, dok Performance tema svojim crvenim osvjetljenjem stvara sportsku atmosferu. V60 Plug-in Hybrid posjeduje i dodatnu Hybrid temu, koju karakterište plava iluminacija i prikaz informacija o vrsti pogona i stanju baterije, kako bi se potakla efikasna vožnja.

 

SIGURNOST I PODRŠKA

IntelliSafe sistemi za pomoć vozaču

IntelliSafe je naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne sigurnosne sisteme.

 

Inteligentna glavna svjetla

Novi Active High Beam Control čini vožnju po mraku sigurnijom i udobnijom, jer ukida potrebu prebacivanja sa dugog na kratka svjetla. Sistem omogućava konstantno korištenje dugih svjetala, a u slučaju nailaska vozila sa druge strane, zahvaljujući genijalnom mehanizmu projektora, zasjeni se samo onoliko svjetla koliko je potrebno.

 

Novi sistem detekcije pješaka i biciklista

Novi, napredniji softver, koji podrazumijeva brže procesuiranje vizuelnih podataka, omogućio je da postojeći sistem detekcije pješaka i automatskog kočenja bude osposobljen i za detekciju biciklista. Napredni senzor skenira prostor ispred vozila. Ukoliko biciklista naglo skrene ispred vozila, automatski se pojavljuje upozorenje i automobil samostalno koči. Tehnologija može detektovati i pješaka koji stupa na cestu ispred vozila, a ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme, automobil prvo upozorava vozača, a zatim i samostalno koči.

 

City Safety - sada aktivan do brzine od 50 km/h

Novi V60 Plug-in Hybrid posjeduje i nadograđeni City Safety sistem. Novost je mogućnost funkcionisanja pri brzini do 50 km/h. Podsjetimo, u pitanju je sistem koji automatski koči vozilo, ukoliko vozač ne reaguje na vrijeme u slučaju naglog kočenja ili zaustavljanja vozila ispred.

 

Cornering Light za bolju vidljivost

Još jedna inovativna opcija za vožnju po mraku jeste Cornering funkcija, odnosno zakretna funkcija glavnih svjetala, koja omogućava dodatnu osvjetljenost područja u smjeru u kojem vozilo skreće.

 

Unaprijeđeno upozorenje na mrtvi ugao

Novi V60 Plug-in Hybrid nudi unaprijeđeni sistem prevencije fenomena zvanog mrtvi ugao, koji zahvaljujući radaru sada upozorava na nadolazeća vozila u mrtvom uglu koja su čak 70 metara iza vozila.

 

Upozorenje na unakrsni saobraćaj

U pitanju je sistem koji koristi radare na stražnjem dijelu vozila, kako bi vozača upozorio na nadolazeća vozila sa lijeve i desne strane, prilikom vožnje unazad, što je posebno pogodno prilikom izlaska sa uskog i nepreglednog parking mjesta.

 

 Volvo On Call u kombinaciji sa Bluetooth tehnologijom

Kultni Volvo On Call sistem sada se može kombinovati sa Bluetooth konekcijom. Istovremeno mobilna aplikacija, omogućava kontakt sa automobilom putem iPhone ili Android pametnih telefona.

 

Datum objave: 14/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook