Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Tesla Model 3 najprodavaniji automobil u Evropi u martu

Golf na četvrtom mjestu

Tesla Model 3 najprodavaniji automobil u Evropi u martu

Dok je popularnost vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem nastavila da opada, registracija vozila sa niskim emisijama i dalje raste...

Tesla Model 3 postao je najprodavaniji automobil u Evropi u martu na ukupnom tržištu automobila. Model Y je takođe uspio da postigne nevjerovatne rezultate i zauzeo je treće mjesto prema podacima iz 27 zemalja. U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, situacija na evropskom tržištu automobila u martu se značajno pogoršala. Ukupan broj registracija novih automobila smanjen je za 19%. Međutim, BEV i PHEV su postavili rekord u tržišnom udjelu ispred dizel vozila, prema podacima JATO Dynamicsa za 27 evropskih tržišta.

 

 

 


Plug-in hibridi (PHEV) i električna vozila na baterije (BEV) nadmašili su dizel vozila sa 244.801 novom registracijom. Za BEV i PHEV, ovo odgovara povećanju zapremine od 10%, dok je za dizel vozila, zapremina pala za 39%. U martu, BEV su činili skoro 62% svih registracija vozila sa niskim emisijama, uz povećanje količine od 46%. Nasuprot tome, PHEV-ovi su zabilježili pad od 22% tokom mjeseca kada je registrovano 93.100 jedinica. Očigledno je da su Tesla automobili odigrali najvažniju ulogu u rastu EV indikatora.

 

 

 

Prema podacima, u martu je Tesla Model 3 postao najprodavaniji automobil na ukupnom tržištu automobila u Evropi. Sa 23.013 registrovanih jedinica prošlog mjeseca, nadmašio je prodaju najpopularnijih i pristupačnijih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Na drugom mjestu, sa 21.026, našao se Peugeot 208. Još jedno Teslino iznenađenje bio je Model Y, koji je zauzeo treće mjesto sa 18.968 registracija.

Datum objave: 30/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook