Naslovna > Auto moto sport > Thierry Neuville odnio pobjedu
FOTO GALERIJA (36)

WRC Rally Sweden završen

Thierry Neuville odnio pobjedu

Hladnokrvni Belgijanac je zadržao prisebnost u vatrenoj borbi na zaleđenim cestama Švedske i Norveške i poveo u FIA World Rally Championship generalnom plasmanu.

Ovom pobjedom je postao tek treći neskandinavac koji je uspio pobijediti u zimskim uslovima Rally Sweden, ali je ova pobjeda došla kao zadovoljština za njegovo prošlogodišnje odustajanje sa vodeće pozicije. Prebrodio je subotnji problem sa elektronikom mjenjača na svom Hyundai WRC automobilu, izvukao se iz jednog okretanja na etapi udarajući u snijeg pored trase i izdržao ogroman pritisak ostalih vozača koji su jurili za pobjedom. Čak je na Colin’s Crest skoku imao nezgodan doskok na dva točka pri brzini od preko 150 km/h, ali ništa ga nije spriječilo da završi kao pobjednik sa 19.8 sekundi prednosti ispred  drugoplasiranog Citroena Craiga Beena. „Bio je ovo nevjerovatan vikend. Nismo očekivali da ćemo biti tako brzi ove godine, ali tim mehaničara je spremio automobil za pobjedu. Zaslužili smo je i prošle godine, čak više nego ove.“, izjavio je Neuville.

 


Nakon početnog vodstva Otta Tanaka u Toyoti prvog dana takmičenja, u subotu su 3 Hyundai automobila zasjela na čelne pozicije. Vodeći u šampionatu su imali veliki hendikep startajući prvi i tako  čistili snijeg ostalima, a najgore je prošao Sebastian Ogier koji je izgubio 3 minute u odnosu na ostale i time ostao bez šanse za visoki plasman. Ott Tannak je imao bizarni incident, kada je sustigao oštećeni Citroen kojim je Chris Meeke lagano vozio po etapi i u pokušaju da ga prestigne lansirao svoju Toyotu prvo u zadnji lijevi točak Citroena a onda i u jarak. Craig Breene je Citroenom jurio Hyundai ekipu i prestigao dva automobila, ali je Neuville bio pretvrd orah. Esapeka Lappi je imao susret sa bankinom punom snijega, pa je  nadoknađivao izgubljeno vrijeme i završio četvrti kao najbolje plasirana Toyota, a u tome mu je pomogla i greška  Haydena Paddona pred sam kraj takmičenja. Mats Ostberg je u svom debitantskom nastupu za Citroen završio šesti, dok je pobjednik Monte Carlo rally Ott Tanak ostao daleko na devetom mjestu ispred svjetskog prvaka Ogiera u Fordu na desetoj poziciji.


Hladan i staložen, „Red Bull“ Thierry Neuville  je pokazao  sve kvalitete šampiona i proslavio peharom na pobjedničkom postiolju WRC Rally Sweden 2018, a osvajač  Colin’s Crest nagrade za najduži skok  je Mats Ostberg  koji je uspio ponoviti prošlogodišnju dužinu  od 42 m.


Poredak na kraju WRC rally Sweden:
1. 5  T. NEUVILLE  N. GILSOUL                              HYUNDAI SHELL MOBIS WRT M RC1            2:52:13.1 
2. 11  C. BREEN  S. MARTIN                                  CITROEN TOTAL ABU DHABI WRT M RC1    2:52:32.9        +19.8
3. 4  A. MIKKELSEN  A. JAEGER-SYNNEVAAG   HYUNDAI SHELL MOBIS WRT M RC1           2:52:41.4         +28.3

U generalnom poretku FIA WRC šampionata, nakon dva takmičenja vodi Thierry Neuville u Hyundai WRC automobilu,  a sljedeći Rally Guanajuato Mexico se vozi od 8 -11 marta.

1.  Thierry NEUVILLE               10+4(5.) 25+2(1.)             41
2.  Sébastien OGIER                25+1(1.) 1+4(10.)             31
3.  Esapekka LAPPI                6+0(7.) 12+5(4.)                 23

Datum objave: 19/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook